Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Bakuu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će 16. i 17. prosinca 2013. godine u Bakuu, gdje će prisustvovati svečanosti donošenja konačne odluke konzorcija Shah Deniz o ulaganju u projekt kojim bi se osigurala opskrba europskog tržišta plinom iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz II. U delegaciji premijera Milanovića bit će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar turizma Darko Lorencin.

Očekuje se da će Shah Deniz II opskrbljivati europska tržišta sa 16 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Također, na svečanosti u Bakuu predviđena je i ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Azerbajdžana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore u svezi suradnje na realizaciji Južnog plinskog koridora u Jugoistočnoj Europi. Memorandum će u nazočnosti šefova država i/ili vlada navedenih zemalja potpisati ministri gospodarstva.

Tijekom boravka u Bakuu, predsjednik Vlade Zoran Milanović će održati i bilateralni sastanak s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim. Na sastanku će razmijeniti mišljenja o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, osobito u području gospodarstva te će razmotriti mogućnosti konkretnih investicijskih projekata u području energetike, infrastrukture, brodogradnje i turizma.

Program, ponedjeljak, 16.prosinca:

18.00 Sastanak predsjednika Vlade Zorana Milanovića s predsjednikom Republike Azerbajdžan Ilhamom Alijevim (Rezidencija predsjednika Republike Azerbajdžan)

Utorak, 17. prosinca:

cca 09.55 Dolazak predsjednika Vlade Zorana Milanovića pred Centar Heydar Aliyev

10.20 Zajednička fotografija

10.30 Početak programa

Uvodno obraćanje predsjednika Republike Azerbajdžan Ilhama Alijeva

Obraćanje šefova izaslanstava

Kratki film o konzorciju Shah Deniz II (TBC)

Ceremonija potpisivanja Konačne odluke konzorcija Shah Deniz II o financiranju ( Final Investment Decision)

Ceremonija potpisivanja Memoranduma o suglasnosti između Republike Albanije, Republike Azerbajdžan, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u svezi suradnje na realizaciji Južnog plinskog koridora u Jugoistočnoj Europi

12.15 Završetak programa



Najave