Predsjednik VladePlenković s kineskim premijerom Li Keqiangom o bilateralnoj suradnji i ulaganjima

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/27 studeni/PVRH i premijer Kine.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, tijekom sudjelovanja na 6. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Narodne Republike Kine u Budimpešti, sastao se s Li Keqiangom, predsjednikom Vlade Narodne Republike Kine.

Razgovarali su o suradnji u području gospodarstva, prije svega malih i srednjih poduzeća te o turizmu, budući da Hrvatska bilježi veliki porast broja kineskih turista. U ovoj sezoni bilo ih je gotovo 60 posto više, a u sljedećoj godini očekuje se čak stopostotno povećanje u odnosu na 2016. godinu. Osim toga, Hrvatska bi trebala na proljeće u Dubrovniku organizirati sastanak u formatu ,,16 + 1'', dakle na razini ministara turizma iz zemalja središnje i istočne Europe te Kine.
 
„Razgovarali smo o infrastrukturi i ulaganjima, osobito u infrastrukturu pomorskih luka. Hrvatska je zainteresirana da Rijeka, Zadar, Split i Ploče budu europske luke kojima će gravitirati kineski izvoz, a mi kontinuirano radimo na ulaganjima u riječku luku“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.
 
Upitan da komentira mišljenje Europske unije o inicijativi ,,16 + 1'', Plenković je rekao da je ta inicijativa jedna od četiri platforme dijaloga koji Hrvatska vodi s Kinom.
 
„Moramo biti realni i svjesni da je ovakav format izrazito koristan za frekvenciju i strukturiranost suradnje s Kinom. Komplementaran je našim bilateralnim odnosima, a isto tako i ukupnim odnosima Europske unije i Kine. Ovdje su i predstavnici Europske komisije tako da su u cijelosti informirani i u tijeku sa svim što se radi“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da je ovo već šesti summit po redu.
 
Napomenuo je da je odnos između Hrvatske i Kine razgranat i na razini Ujedinjenih naroda u 25 godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja. Pojasnio je kako se u pogledu inicijative ,,16 + 1'' ne radi o dupliciranju, već o manjem formatu u koji su uključene i zemlje koje nisu članice Europske unije, a postoji i Srednjoeuropska inicijativa kojom će Hrvatska predsjedati od prosinca.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković