Predsjedniku Vlade Plenkoviću ''Večernjakov pečat'' Europskog lidera i lobista za Bosnu i Hercegovinu

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/18 svibnja/Večernjakov pečat/viber image 1.jpeg

Premijer Plenković u prigodnom je obraćanju zahvalio organizatorima manifestacije na priznanju i nagradi te izrazio zadovoljstvo što kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske dobiva ovo priznanje za potporu BiH na njenom europskom putu.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Mostaru je danas sudjelovao na tradicionalnoj, šesnaestoj svečanosti ''Večernjakov pečat'', izboru osoba godine koje su, prema mišljenju ocjenjivačkog suda Večernjakova pečata i na temelju dojmova čitatelja, obilježile 2016. godinu u Bosni i Hercegovini.

Nagrade Večernjeg lista za Nositelja europskih vrijednosti, osobama koje su Bosni i Hercegovini pomogle na njezinom europskom putu, ove su godine pripale; slovačkom ministru vanjskih poslova Miroslavu Lajčaku - za osobu godine u Europi; predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću -  Pečat europskog lidera i lobista za BiH; te Draganu Čoviću, hrvatskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Pečat za promotora europskih vrijednosti.

Premijer Plenković u prigodnom je obraćanju zahvalio organizatorima manifestacije na priznanju i nagradi te izrazio zadovoljstvo što kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske dobiva ovo priznanje za potporu Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Dodao je kako ovo nije samo priznaje njemu, nego poruka cijeloj hrvatskoj vanjskoj politici, ali prije svega partnerskoj politici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u europskim vrijednostima.

Ocijenio je da je europski put najbolje rješenje za razvoj Bosne i Hercegovine, za njenu funkcionalnost i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda svih ljudi koji žive u BiH.

,,Pripravni smo vam pomoći našim iskustvom, našim angažmanom kroz europske institucije u Europskom vijeću, na Vijeću ministra i Europskom parlamentu'', poručio je premijer Plenković.
 
Smatra da je ova faza jedan od većih izazova za bilo koju administraciju te dodao da kako je riječ o pripremi odgovora na zahtjevni upitnik Europske komisije.

"Siguran sam da će naši prijatelji i kolege u BiH na središnjoj razini, na razini entiteta i na razini županija dati kvalitetan doprinos da upravo taj upitnik pokaže i reflektira spremnost Bosne i Hercegovine za stjecanje kandidatskog statusa i uz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i prelazak u onu drugu fazu, a to su pregovori o pristupanju", rekao je predsjednik Vlade.

Poručio je kako na tom putu, BiH može računati na Hrvatsku kao prijatelja, partnera i saveznika.
 
U kategoriji  ,,Naše gore list''  Večernjakovu je nagradu u Mostaru dobio ministar državne imovine Goran Marić. 
 
 

Pisane vijesti