Predstavljen javni poziv školama za sudjelovanje u programu cjelodnevne škole

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/22 ožujka/Fuchs 1.jpg

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu Osnovna škola kao cjelodnevna škola u kojemu će od jeseni sudjelovati 50 škola, a za što je osigurano 25 milijuna eura.

Projekt će se eksperimentalno provoditi iduće četiri godine (od rujna 2023. do lipnja 2027.) i odnosi se na sve učenike od prvog do osmog razreda, a Ministarstvo će ga danas objaviti.

Škole će za to dobiti 300.000 eura za ulaganje u opremu, blagovaonice, kuhinje i sl., kazao je državni tajnik Stipe Mamić na predstavljanju u Ministarstvu.

Prijaviti se mogu one škole koje već sada provode jednosmjensku nastavu i imaju više od 100 učenika.

Mogu se prijaviti i škole koje za vrijeme trajanja poziva ne rade u jednoj smjeni, ali prilože službenu odluku da će tijekom eksperimentalnog programa raditi u jednoj smjeni, kao i one koje rade u jednoj smjeni u koju je uključena najmanje polovica učenika, a unutar škole jedna organizacijska jedinica ne radi u jednoj školi.

Zaposlenima u školama uključenim u eksperimentalni program veće plaće

Predviđen je i rast plaća zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa, istaknuo je Mamić.

Javni poziv otvoren je do 28. travnja, a ministar znanosti i obrazovanja donijet će odluku o odabranim školama te će škole biti pozvane na informativan sastanak.

Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Eksperimentalnom programu bit će otvoreno 15 dana od dana objave Javnog poziva.

"Radi se o konceptu koji se testira u tih 50 škola kako bi se 2027./28. ili 2026./27., ovisno o dinamici izvođenja radova u izgradnji i dogradnji i rekonstrukciji škola koje su sada u dvije smjene, postiglo da sve škole rade u jednoj smjeni", kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Slijedi poziv za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola

Nakon ovog poziva Ministarstvo će uskoro objaviti poziv za izgradnju i dogradnju i rekonstrukciju škola, za što je osigurano 852 milijuna eura.

Na jesen će, dodao je, biti objavljen poziv za prilagodbu jednosmjenskih škola za uvođenje cjelodnevne nastave, za što je osigurano 144 milijuna eura.

Najavio je da će objaviti i poziv za izgradnju školskih dvorana za što je osigurano 495 milijuna eura.

"Radi se o ukupnom ulaganju od 1,5 milijardi eura", istaknuo je ministar.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti