Predstavljen Nacionalni plan stambene politike

  • Slika /Vijesti/2024/Listopad/18_listopada/HN_20241018748653.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostorna uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je predstavio Nacionalni plan stambene politike Hrvatske do 2030. kojim se želi omogućiti priuštivo i održivo stanovanje, te prostor u funkciji stanovanja, za što će, prema procjeni, biti potrebno 1,2 milijardi eura.

Plan je krovni i prvi srednjoročni takav akt strateškog planiranja od nacionalnog značaja za područje stanovanja u Hrvatskoj, a Bačić je naglasio da je problematika priuštivog stanovanja, koju je istaknuo kao top temu u Hrvatskoj, prepoznata i na razini Europske unije.
 
"Ovaj strateški dokument izrađen je multidisciplinarno sagledavajući sve aspekte demografske, socijalne, gospodarske, financijske, prostorne i okolišne politike. Kroz sveobuhvatnu analizu identificirani su razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najam u Hrvatskoj", rekao je.
 
U uvodu je iznio podatke koji pokazuju sadašnje stanje,  poput činjenice da u Hrvatskoj 40 posto stambenog fonda, odnosno 958.000 stanova, ne služi za stanovanje, a da istovremeno nedostaje više od 230.000 stanova, pri čemu je prethodnih godina zabilježen snažan rast cijena nekretnina i najma, kao i potražnja veća od ponude.
 
Tri cilja Nacionalnog plana stambene politike
 
Tri cilja ovog Nacionalnog plana su priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja, pojasnio je Bačić, a trebali bi se postići kombinacijom četiri poluge - financijske, porezne, zemljišne i ekološko-energetske.
 
Kako bi se navedeni ciljevi ostvarili, mijenjat će se više zakona, odnosno donositi novi, između ostaloga, novi Zakon o prostornom uređenju, Zakon o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, te Zakon o društveno poticanoj stanogradnji (POS).
 
Bit će, također, potrebno aktivirati prazne nekretnine kroz mjere porezne politike i obnovom nekretnina u državnom vlasništvu, te potaknuti dugoročni najam kroz reguliranje kratkoročnog najma i program priuštivog najma.
 
Uredit će se i pravna sigurnost odnosa između najmodavaca i najmoprimaca, zbog čega će se mijenjati Zakon o najmu stanova, najavio je ministar, a gradit će se i novi stanovi u državnom vlasništvu, zbog čega će se donijeti novi Zakon o POS-u.
 
Izradit će se i Program priuštivog najma, za koji je Bačić rekao kako je svjestan da će izazvati najviše polemika, i to u dijelu koji se odnosi na stambene jedinice u privatnom vlasništvu, a program će obuhvatiti kućanstava koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, pri čemu će prioritet u Programu imati mladi.
 
Operativno će ga provoditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) koja će, kroz izmjene Zakona o POS-u, postati, kako je ministar rekao, središnje tijelo za provedbu Nacionalnog plana.
 
''Prvi put uvodimo javno-privatno partnerstvo za stanove u privatnom vlasništvu kojima će upravljati država putem APN-a, koja će objaviti javni poziv svim vlasnicima čiji su stanovi prazni više od dvije godine da svoje stanove prijave u program priuštivog najma, a potom će u njihovo ime upravljati tom nekretninom'', objasnio je Bačić.
 
Ako bi vlasnik stana prihvatio tu opciju, dodao je, potpisao bi ugovor s APN-om na razdoblje od tri do deset godina, a zauzvrat će mu država, u dvije rate, isplatiti iznos jednak medijalnoj najamnini za svaki mjesec trajanja ugovora.
 
Ovom mjerom Vlada želi što više praznih stanova staviti na tržište najma, a vlasnicima stanova, smatra ministar, jamči se pravna sigurnost.
 
APN će objaviti javni poziv i za najmoprimce
 
Osim za najmodavce, APN će objaviti javni poziv i za najmoprimce čija će stanarina iznositi 30 posto od prihoda kućanstva koji ostane na raspolaganju nakon plaćanja režija.
 
Kada je riječ o gradnji stanova, u Hrvatskoj ih se godišnje izgradi između 14 i 15 tisuća, kazao je Bačić, a kako bi se ta brojka povećala, nadležno ministarstvo je predložilo dvije mjere.
 
Prva mjera je provedba poticane stanogradnje, koja je prvi put uvedena još 2001., a APN će u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, graditi nova stambena naselja, u kojima će polovica stanova biti za prodaju, a polovica za priuštivi najam, dok se druga mjera tiče poticanja privatnih investitora na gradnju.
 
"Država će svojim mjerama poticati privatne investitore da grade u zonama koje će biti za priuštivo stanovanje. Moramo im omogućiti  jednostavniji, brži i jeftiniji pristup zemljištu, ali uz obvezu da u svojim zgradama određeni postotak stanova mora biti za priuštivo stanovanje", kazao je ministar Bačić.
 
Povećat će se i kapaciteti studentskog smještaja kako bi se oslobodili stambeni kapaciteti u velikim gradovima, a poticat će se i djelovanje neprofitnih stambenih zadruga, zbog čega će se izmijeniti i Zakon o zadrugama.
 
Nacionalni plan stambene politike također uključuje donošenje jednostavnije i brže procedure za gradnju obiteljskih kuća u ruralnim područjima.
 
Za provedbu mjera osnovat će se Revolving fond
 
Za provedbu Nacionalnog plana potrebno je 1,2 milijardi eura, što su veliki novci, istaknuo je Bačić, dodavši da je za provedbu svega nužno osnivanje Revolving fonda iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan, a u Fond će se ulagati sredstva državnog proračuna, fondova Europske unije, zajmovi banaka, kao i novci koje će građani uplaćivati kroz korištenje mjera priuštivog stanovanja.
 
Kroz programe POS-a do 2030. godine izgradit će se, projekcija je, osam tisuća stambenih jedinica, na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti dvije tisuće stambenih jedinica, aktivirat će se i najmanje 1200 državnih stanova, uz dodatno preuzimanje djela stanova u vlasništvu javnog sektora, navodi ministar, dok će se aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgraditi 1200 stambenih jedinica, a kroz Program priuštivog najma aktivirat će se 9000 stambenih jedinica u privatnom vlasništvu.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti