Predstavljen pilot projekt on-line registracije tvrtke

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predstavljen_pilot_projekt_on_line_registracije_tvrtke.jpg

ZAGREB, 9. svibnja 2008. (Hina) - Pilot projekt on-line registracije društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) e-tvrtka omogućuje da se d.o.o na Trgovačkom sudu u Varaždinu registrira u roku 24 sata, istaknuto je na današnjem predstavljanju rezultata pilot projekta e-tvrtka u Banskim dvorima.

U šest mjeseci provedbe pilot projekta na području Trgovačkog suda u Varaždinu osnovana su ukupno 283 d.o.o.-a, od čega je njih 70 posto, ili 198 društava, osnovano on-line.

To su ohrabrujući podaci, projekt e-tvrtka građanima olakšava ulazak u svijet poduzetništva, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Najavio je da se realizacija projekta e-tvrtka nastavlja u trgovačkim sudovima u Splitu, Zadru i Osijeku, a želja je da takvu uslugu imaju svi trgovački sudovi u Hrvatskoj.

Pilot projekt provodi se u okviru projekta Hitro.hr koji je bitno skratio cijeli postupak registracije tvrtki. Dok je prije za registraciju tvrtke trebalo obići 10-15 institucija, postupak trajao mjesecima i bio pogodno tlo za korupciju, danas se to u Hrvatskoj može obaviti u pet koraka i traje u prosjeku sedam dana, a u Varaždinu u tri koraka i za 24 sata, istaknuto je na predstavljanju.

Premijer Sanader ističe važnost projekta e-tvrtka, kao i drugih projekata informatizacije i u kontekstu reforme pravosuđa i državne uprave.

Projekt će omogućiti učinkovitiji i transparentniji rad sudova, njime se sužava prostor korupciji, afirmira pravna država, a informatizacija je i jedan od ključnih elemenata koji omogućava da državna uprava postane učinkovit servis poduzetnicima i građanima, kazao je premijer.

Pilot projekt e-tvrtka na Trgovačkom sudu Varaždin pokrenut je krajem listopada prošle godine, a omogućuje registraciju društava s ograničenom odgovornošću u tri koraka - podnošenje prijave u Hitro.hr uredima ili kod javnog bilježnika, nakon čega javni bilježnik izrađuje elektroničku prijavu i uz elektronički potpis šalje je na trgovački sud koji pak dostavlja broj upisa u sudski registar.

Pojednostavljenje postupka osnivanja d.o.o.-a, ubrzanje procesa donošenja odluka suda, uvođenje elektroničkog dokumenta i korištenje elektroničkog potpisa, neke su od koristi projekta e-tvrtka koje ističe državni tajnik Središnjeg državnog ureda e-Hrvatska Igor Lučić.



Pisane vijesti