Predstavljena druga faza zajedničkog projekta Vlade RH i Međunarodne komisije za nestale osobe

U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti predstavljena je danas druga faza zajedničkog projekta hrvatske Vlade i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koji se odnosi na razmjenu nalaza prikupljenih uzoraka krvi od članova obitelji nestalih osoba.

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti predstavljena je danas druga faza zajedničkog projekta hrvatske Vlade i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koji se odnosi na razmjenu nalaza prikupljenih uzoraka krvi od članova obitelji nestalih osoba.

Hrvatska još uvijek traži 1159 hrvatskih branitelja i civila.

Zajednički projekt odnosi se na razmjenu DNA podataka kako bi se dobile podudarnosti između krvnih uzoraka prikupljenih od članova obitelji nestalih osoba i svih uzoraka iz kostiju nađenih u masovnim grobnicama na području bivše Jugoslavije.

Hrvatska je ICMP-u dostavila CD na kojem je pohranjeno 760 nalaza uzoraka krvi članova obitelji 450 nestalih osoba, a ICMP Hrvatskoj 2948 profila uzoraka krvi, što predstavlja 927 nestalih osoba tijekomrata u Hrvatskoj. Manji dio profila odnosi se na nestale tijekom rata u BiH.

ICMP je Hrvatskoj donirala i specijalizirani računarski program koji će omogućiti usporedbu DNA profila nestalih osoba s kodiranim DNA profilima njihovih članova obitelji.

Razmijenjeni podaci ubrzat će traženje nestalih osoba, istaknuli su pukovnik Ivan Grujić i Kathryne Bomberger, voditeljica misije ICMP-a.

Grujić je rekao da je Hrvatsku na taj projekt potaknula činjenica da je 65 osoba koje traži nestalo na području BiH, što je dokazano da je dio nestalih osoba iz Hrvatske pronađen u SiCG, te što je za dio zatočenika iz zapadne Slavonije i Banovine utvrđeno da je odveden na područje BiH gdje im se gubi svaki trag.

Sve to govori da je posmrtne ostatke pronađene izvan Hrvatske ICMP možda već obradio metodom DNA i da se kao neidentificirani posmrtni ostaci nalaze na području BiH. Također je moguće da su neki posmrtni ostaci pronađeni u Hrvatskoj i obrađeni metodom DNA analize, a kao nestali se vode u BiH i SiCG.

Grujić je podsjetio da se projekt sastoji iz dva dijela, a da je njegova provedba počela u studenome 2004. Prva faza okončana je u prosincu prošle godine, a odnosila se na zajedničku kampanju prikupljanja uzoraka krvi, rekao je.

Naveo je da je u agresiji na Hrvatsku bilo više od 18.000 zatočenih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila.

Dodao je da Uprava za zatočene i nestale Ministarstva obitelji od 1991. razvija "Hrvatski model traženja nestalih osoba" koji je danas prepoznatljiv i u svijetu, a kojim je do sada iz zatočeništva iz logora i zatvora na području SiCG, BiH te s nekada okupiranih hrvatskih područja oslobođeno više od 7600 osoba.

Iz 140 masovnih i 1700 pojedinačnih grobišta ekshumirani su posmrtni ostaci 4010 osoba, od kojih je do danas 3229 identificirano i predano obiteljima.

Bomberger je rekla da je ICMP-a procijenio da je po završetku rata na prostoru bivše Jugoslavije bilo 40.000 nestalih osoba od kojih je velik dio iz Hrvatske.

Navela je da ICMP ima bazu podataka koja se sastoji od bioloških profila uzetih sa koštanih uzoraka posmrtnih ostataka i krvnih uzoraka doniranih od članova obitelji nestalih osoba, pa je s hrvatskom Vladom krenula u projekt, odnosno razmjenu podataka.



Pisane vijesti