Potpredsjednica Vlade Kosor posjetila braniteljsku zadrugu

Ministrica branitelja Jadranka Kosor danas je posjetila Proizvodno-uslužnu zadrugu hrvatskih branitelja "Hrvatska gruda" iz Gudovca pokraj Bjelovara, koja je počela proizvoditi soju.

BJELOVAR, 17. svibnja 2005. (Hina) - Ministrica branitelja Jadranka Kosor danas je posjetila Proizvodno-uslužnu zadrugu hrvatskih branitelja "Hrvatska gruda" iz Gudovca pokraj Bjelovara, koja je počela proizvoditi soju.

U Zadrugu je učlanjeno 250 branitelja, a soju se siju na 250 hektara, a kako navode površine bile i veće da su u najam dobili silose.

Predstavnici Zadruge izvijestili su ministricu o nakani da u suradnji s kanadskim partnerom osnuju tvrtku za proizvodnju i preradbu soje, no još to nisu uspjeli jer im, kažu, nije odobren 25-godišnji najam silosa i drugih objekata u sklopu Bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Dosadašnja gradonačelnica Đurđa Adlešić naglasila je da grad, koji je 40-postotni vlasnik Bjelovarskog sajma, odobrava najam silosa braniteljima, a ministrica Kosor rekla je kako razumijevanje očekuje i od drugog suvlasnika, Bjelovarsko-bilogorske županije, kojoj je zbog toga i uputila pismo jer smatra da takve projekte treba jače potaknuti ne samo zbog zapošljavanja nego i zbog liječenja PTSP-a.

Ministrica je na imanju Zlatka Milaja u Kokincu pokraj Bjelovara, jednog od članova zadruge "Hrvatska gruda", zasijala jednu od prvih brazda. Rekla je da je svaku od 10 lani osnovanih braniteljskih zadruga država poduprla sa 150 tisuća kuna što je, kako je rekla, dalo dobre rezultate. Stoga će predložiti da se iz državnog proračuna za to izdvaja još više novca.

U bjelovarskoj braniteljskoj zadruzi kažu kako osim soje kane proizvoditi i povrće u malim staklenicima, o čemu već pregovaraju s "Podravkom". Ovoga će ljeta početi i sjetvu uljane repice, no sve ovisi o tome koliko će braniteljima banke odobriti zajmova.



Pisane vijesti