Predstavljena knjiga "Analiza DNA u sudskoj medicini i pravosuđu"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predstavljena_knjiga_analiza_dna_u_sudskoj_medicini_i_pravosudu.jpg
ZAGREB, 28. travnja 2008. (Hina) - U Zagrebu je danas predstavljena knjiga "Analiza DNA u sudskoj medicini i pravosuđu" ministra prosvjete, obrazovanja i športa Dragana Primorca i suradnika, a na predstavljanju je istaknuo kako je DNA analiza imala ogromnu ulogu tijekom procesa identifikacija žrtava Domovinskog rata u RH.

Ministar Primorac kroz primjere iz prakse (identifikacije umrlih i rješavanje sumnjivih smrti preko DNA tragova), ukazao je na važnost uvođenje DNA baza podataka u Hrvatskoj.

"Jedini motiv svega ovoga je pokazati zašto je bitno uvesti baze DNA podataka u Hrvatskoj, a kako bi naša djeca sutra bila sigurna", rekao je Primorac i kao primjer naveo Veliku Britaniju gdje je samo uvođenjem baze DNA podataka za 40 posto smanjen broj razbojništava i pljački.

U Hrvatskoj u ovom trenutku ima nekoliko tisuća osoba koje su uhićene i u pritvoru i formiranje baze DNA podataka omogućit će "sigurnije društvo", istaknuo je Primorac.

"Jednom kada vi imate osobu u bazi podataka, ona nikad više neće moći napraviti kazneno djelo nekažnjeno, ukoliko ostane biološki trg", naglasio je Primorac i dodao da uzorci koji se čuvaju omogućavaju također da osobe koje su nevino optužene mogu biti oslobođene.

Primorac je istaknuo kako je u knjizi objedinjeno svo znanje hrvatskih stručnjaka iz forenzike, vodećih stručnjaka kaznenog, obiteljskog i građanskog prava, te policije i vojske.

Na predstavljanju je istaknuto kako je knjiga ostvarila dva cilja - upoznala je liječnike, pravnike, odvjetnike, suce, policajce i sve zainteresirane s najsuvremenijim dostignućima u području analize DNA u sudsko-medicinskim znanostima i pravosuđu, a napisana je na način da je terminologiju forenzične znanosti prevela na običan jezik.

Knjiga Dragana Primorca i Damira Marjanovića i ostalih 15 suradnika (četiri američka autora) veliki je doprinos razvoju forenzičkih, pravnih i medicinskih znanosti u RH, rečeno je na predstavljanju.

Knjigu "Analiza DNA u sudskoj medicini i pravosuđu" izdala je "Medicinska naklada", a bit će prevedena i na engleski jezik.

Promociji su nazočili brojni uglednici iz politike, sporta, među kojima premijer Ivo Sanader, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i više ministara u Vladi, ravnatelj policije Marijan Benko i suradnici, Miroslav Ćiro Blažević, Franjo Arapović, Vlatko Marković i drugi.

Na promociji uzagrebačkom hotelu "The Westin" pjevala je klapa "Intrade".



Pisane vijesti