Pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak: "Hrvatska točno zna kamo ide"

Strah hrvatske javnosti od članstva u Europskoj uniji je razumljiv jer je čovjeku prirodno da se boji nepoznatoga, ali Hrvatska točno zna kamo ide i što je tamo očekuje, rekao je u četvrtak u Zagrebu glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak na Plenarnoj sjednici Foruma Crans Montana.

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Strah hrvatske javnosti od članstva u Europskoj uniji je razumljiv jer je čovjeku prirodno da se boji nepoznatoga, ali Hrvatska točno zna kamo ide i što je tamo očekuje, rekao je u četvrtak u Zagrebu glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak na Plenarnoj sjednici Foruma Crans Montana.

"Čovjek se po svojoj prirodi boji nepoznatoga i javno mnijenje kad je riječ o proširenju ima osjećaj 'terre incognite' pa su strahovi i neodlučnost potpuno razumljivi" rekao je Drobnjak sudionicima sjednice o proširenju EU-a.

No, mi znamo kamo idemo i što nas očekuje u svakom trenutku, jer je EU sve prije nego nepoznata zemlja, naglasio je Drobnjak, dodavši kako iskustva koja Hrvatska dobiva od zemalja koja su dosad ušle u Uniju
uvelike olakšavaju posao.


Napomenuo je kako je prva obljetnica posljednjeg proširenja Unije "odlična prilika za procjenu učinka proširenja na 10 novih članica i za predstavljanje te procjene javnosti". "Time će pitanje 'je li to bilo vrijedno truda' dobiti jedini mogući odgovor - 'da, bilo je'", kazao je Drobnjak.

Glavni hrvatski pregovarač govorio je i o partnerskom odnosu Unije kao organizacije i zemalja članica u pogledu zajedničke sigurnosne politike rekavši kako koristi imaju obje strane.

Korist zemalja članica nije sporna, ali i Unija dobiva puno od svojih članica, rekao je Drobnjak i kao primjer naveo Opću skupštinu UN-a u kojoj zajednička Unijina politika može računati na čak 45 glasova kad se uračunaju sve zemlje članice, zemlje kandidati, zemlje obuhvaćene SSP-om i europske zemlje koje nisu u Uniji, ali su joj svakog dana sve bliže u stajalištima.

"Takva snaga uvelike određuje tijek rasprava na Općoj skupštini kao i sadržaj rezolucija koje ona donosi", pojasnio je Drobnjak.

Glavni hrvatski pregovarač dalje je istaknuo kako u Europi postoje različite zemlje među kojima su neke velike i snažne, a neke su mnogo manje, no, nijedna nije nevažna.

"Svaka zemlja zaslužuje dužnu pozornost i o tome treba voditi računa i u nastavku procesa proširenja EU-a", rekao je Drobnjak.



Pisane vijesti