Pregovori su teški i zahtjevni, EPP na idućim europskim izborima mora pažljivije razmisliti o konceptu Spitzenkandidata

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/21 lipanj/0-02-05-35e1ae094e603aa2541ed9eb58affdfdef113e8819c734e1a9b20a59bd23bcc3_bbdea6cf.jpg

Predsjednik Vlade  Andrej Plenković danas je u Bruxellesu, nakon prekida izvanrednog sastanka Europskoga vijeća na kojem nije došlo do dogovora oko imena za ključne funkcije u institucijama Europske unije izjavio  za medije da se nije glasovalo niti o jednom prijedlogu te da je Vijeće uzelo stanku do sutra u 11 sati.

Prije svega, Plenković je čestitao svim hrvatskim građanima šestu obljetnicu članstva u Europskoj uniji.
 
Šest godina poslije ulaska u EU, Hrvatska je u plusu 15 milijardi kuna
 
"Veliki dan prije punih šest godina, nakon više od dvadeset godina nastojanja, mukotrpnih zahtjevnih pregovora, ali ipak velikoga transformativnog učinka na hrvatsko gospodarstvo, na naš pravni sustav, na usvojene vrijednosti, i u konačnici, na ekonomski rast", poručio je Plenković.
 
Naglasio je da je Hrvatska u plusu oko 15 milijardi kuna, kad se radi o uplaćenim i isplaćenim sredstvima iz europskih fondova, da se povećava trgovinska razmjena i rade brojni projekti, osobito infrastrukturni.
 
"Financiraju se i sufinanciraju ceste, željeznice, mostovi, zračne luke, luke, LNG terminal i na taj nam način članstvo u Europskoj uniji donosi velike pluseve. Sigurno je da je naša Vlada pridonijela u tom pogledu, s obzirom da smo krenuli s 9% ugovorenih sredstava, a sada smo na 70%. Taj tempo ubrzavamo i očekujemo da ćemo u ovoj financijskoj omotnici iskoristiti sva ta sredstva", kazao je Plenković, dodajući da je za Hrvatsku posebno bitno što će za šest mjeseci imati krunski događaj u članstvu u Uniji, a to je predsjedanje Vijećem EU-a.
 
"Brojni dosjei su na stolu. Prema vrlo izvjesnim sadašnjim procjenama, na stolu će biti i kapitalni dokument proračuna Unije - Višegodišnji financijski okvir EU-a za razdoblje 2021.-2027. o kojem razgovaramo sa svim našim partnerima. Nastojat ćemo, kao što smo učinili prošle godine u vezi s Vijeće Europe,  i ovdje profilirati i međunarodno pozicionirati Hrvatsku u interesu jačanja našeg vanjskopolitičkoga položaja", istaknuo je Plenković.
 
Za glasovanje se još nisu stekli uvjeti
 
Upitan o rezultatima prekinutog sastanka na kojem se razgovaralo o potencijalnim čelnicima europskih institucija, predsjednik Vlade ponovio je da nije postignut nikakav dogovor, a pregovori su, kao što je i očekivao, teški, zahtjevni i komplicirani.
 
"Imali smo neprestanih 24 sata konzultacija, no u ovom trenutku nema konsenzusa o distribuciji ključnih uloga na čelu institucija Europske unije. Međutim, to je zahtjevan posao s više pristupa – koncepcijskim, jeste li za ili protiv spitzenkandidata, ili prije ili ex post izbora, sa ili bez transnacionalnih lista, politička utakmica glavnih političkih stranaka. Bitan je i geografski balans, balans političkih stranaka, i  naravno, pitanje spola na svim tim dužnostima", pojasnio je Plenković.
 
Kazao je da  u ovom trenutku nije bilo niti glasovanja, jer se za to nisu stekli uvjeti. Predsjednik Vlade smatra da bi svako glasovanje značilo kraj za neku od opcija, a kako svi u konačnici žele dogovor o paketu, odlučeno je da se nakon trideset sati napravi jedna pauza i da se nastavi sutra u 11 sati ujutro.
 
Bez negativnih signala na osobnoj razini prema Timmermansu, radi se o političkom konceptu
 
Novinare je zanimalo kakva je bila pozicija Hrvatske prema prijedlogu da Frans Timmermans zauzme poziciju čelnoga čovjeka Europske komisije.
 
"Mi smo izrazili rezervu. Gledali smo na to i s kuta šire političke optike, kao i  nacionalnoga stajališta. To nije ništa osobno.  Smatrali smo da je u ovom trenutku to bio ispravan korak. Naravno, razgovori se nastavljaju, morat ćemo na kraju postići svojevrsni sporazum, ali u ovom trenutku nije bilo konsenzusa", rekao je.
 
Na novinarski upit što se sutra može promijeniti, predsjednik Vlade je kazao kako je upozorio predsjednika Europskog vijeća Tuska da donose bitnu odluku za budućnost Europe i europske institucije te kako ne bi bilo baš najprimjerenije da nakon trideset sati nespavanja donose odluku gotovo ex abrupto, na prijedloge koji se iznjedre u nekim kuloarima.
 
Dodao je da je svima potrebna mala pauza i odmor kako bi se sutra mogli pokušati postići dogovor. Ponovio je da nikakvoga glasovanja još nije bilo.
 
Sve su opcije otvorene, osjetljivi se pregovori nastavljaju
 
"Sve su opcije otvorene. Priča o Spitzenkandidatima nije prošla kako smo se u EPP-u nadali. Naš je kandidat imao sve kvalifikacije, bili smo relativni pobjednici izbora te je po meni bilo puno razloga da slijedimo taj izbor, ali u ovome trenutku nitko ne može znati što će se sutra dogoditi", naglasio je Plenković, napominjući da će se za naredne europske izbore morati malo pažljivije razmisliti o ovome konceptu, jer je sada jasno da jedan dio smatra kako relativni pobjednik postaje predsjednik Komisije, dok drugi smatraju da su nakon izbora mogući savezi koji omogućuju formiranje vodeće koalicije i onima s manje glasova.
 
Puno razgovora s Timmermansom u proteklim godinama
 
Naglasio je da je s Timmermansom puno puta razgovarao u zadnjih nekoliko godina.
 
"To nije bila niti osobna stvar, niti ikakav negativan signal prema njemu, nego smo smatrali da u ovom trenutku, kad smo doživjeli što smo doživjeli s kandidatom EPP-a, mi kao politička grupacija u ovakvim stvarima moramo imati politički pogled na stvari. To je bila bit", objasnio je Plenković.
 
Naglasio je da su ovo vrlo osjetljivi pregovori, a u toj osjetljivosti postoje načelne pozicije - i nacionalne i pozicije političkih grupa. Postoje posebna savezništva nekih velikih zemalja. Dakle, Njemačka i Francuska, ako baš ne moraju, ne žele biti na različitim stranama, jer to nije dobro za europski projekt", dodao je Plenković.
 
Upitan o bugarskom premijeru Bojku Borisovu, koji je izišao sa sastanka i sastao se Timmermansom, predsjednik Vlade kazao je da se njegov prijatelj Borisov bori za Schengen na svakome skupu, bez obzira na temu konferencije,  budući da se Bugarska već dugo trudi ispuniti kriterije, a to je i hrvatska tema.
 
Na upit je li EPP prebrzo odustao od borbe za načelo Spitzenkandidata, predsjednik Vlade kazao je da se uopće ne radi o odustajanju.
 
"Da smo odustali od borbe, sve bi se dogovorilo još jučer poslijepodne. Naša pozicija je tu vrlo jasna i čvrsta.  Da se nismo postavili onako kako sam najavio, razgovori bi bili gotovi", zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković