Premijer Milanović: Brodogradnja u Hrvatskoj će opstati, ali ne kao do sada

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_brodogradnja_u_hrvatskoj_ce_opstati_ali_ne_kao_do_sada.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je kako će brodogradnja u Hrvatskoj opasti te će i dalje biti prisutna, ali ne ovako kao što je bilo do sada. Stvari se moraju mijenjati, dodao je. Neka brodogradilišta će biti privatizirana, kazao je premijer, u neka ulaze novi vlasnici, novi partneri, a s nekima ćemo trebati još vremena da definiramo nove stvari.

Vlada je prihvatila ponudu DIV-a d.o.o. Tvornice vijaka, Samobor, za kupnju 8.073.568 dionica društva Brodograđevna industrija Split d.d., Split, pod posebnim uvjetima. Nakon dugog niza godina, a sada mjeseci, razgovora, procjena rizika, perspektiva odlučili smo se za ponuditelja DIV iz Samobora zato jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi i o ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je istaknuo da je ponuda DIV-a dobra i rekao kako vjeruje da će brodogradnja na jednoj ključnoj točci na jugu, u Splitu nastaviti svoju djelatnost. Split je grad s velikom brodograđevnom tradicijom, koja je oblikovala i cijelu regiju u zadnjih stotinu godina, naglasio je predsjednik Vlade, pa je važno da brodogradnja opstane kao relevantna gospodarska aktivnost u tom dijelu Hrvatske.

Prihvaćene su odluke o odbijanju ponude Jadranska ulaganja d.o.o., Zagreb, za kupnju 1.177.014 dionica društva Brodotrogir d.d., Trogir, pod posebnim uvjetima i za kupnju 893.150 dionica društva Brodogradilište Kraljevica d.d., Kraljevica, pod posebnim uvjetima. Prvi potpredsjednik Vlade Čačić rekao je da su korporativna jamstva koja je tvrtka Jadranska ulaganja ponudila za oba brodogradilišta neprihvatljiva kao sredstvo osiguranja. Vladi se ne sviđa ni mogućnost da novi vlasnik nakon nekog vremena brodograđevnu djelatnost u škverovima zamijeni gradnjom hotela i apartmana, kazao je. Kraljevičko brodogradilište pak ide u stečaj, što je bila teška i neugodna odluka, pogotovo jer se radi o najstarijem brodogradilištu na Jadranu, ali nije bilo drugog rješenja, naglasio je premijer Milanović. Vlada će učiniti sve da radnicima olakša situaciju, rekao je prvi potpredsjednik Čačić, tako da će prije otvaranja stečaja dobiti otpremnine i sva ostala prava, kao što je predviđeno programom restrukturiranja.

Vlada je prihvatila Zaključak o privatizaciji i restrukturiranju društva Brodograđevna industrija 3. Maj d.d., Rijeka, sukladno obvezama preuzetim Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i uvjetima iz natječaja iz drugog kruga privatizacije. Ovo društvo nema pretpostavke za stečaj, kazao je ministar Čačić, ali kao Vlada imamo obvezu provesti restrukturiranje. Premijer Milanović je kazao kako se radi o zdravijem društvu u kojem postoji perspektiva kvalitetne brodogradnje. Rješenje tražimo, ne predajemo se, dodao je.

Također, prihvaćen je Zaključak o Informaciji Ministarstva gospodarstva o namjeri Uljanika d.d., Pula, da se privatizira po modelu Organiziranog radničkog dioničarstva, te dokapitalizacijom. To je jedino stvarno profitabilno i uspješno brodogradilište u vlasništvu države na hrvatskom dijelu Jadrana, koje će privatizacijom prijeći u vlasništvo radnika i menadžmenta, rekao je premijer Milanović. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je objasnio da će se radnicima po povoljnim uvjetima ponuditi dionice Uljanika, a preduvjet je da iskažu interes za kupnju najmanje 39 posto dionica. Drugi korak je dokapitalizacija u kojoj neće sudjelovati država. Obavljeni su razgovori s bankama koje to žele pratiti, kao i s Upravom i sindikatima kazao je ministar Čačić.

Prihvaćen je i Zaključak u vezi s restrukturiranjem trgovačkog društva DIOKI d.d.; Vlada je odlučila aktivno sudjelovati u rješavanju problema posrnule tvrtke u privatnom vlasništvu zato što je riječ o jednom od najvećih hrvatskih izvoznika, rekao je premijer Milanović. Svako prozivanje Vlade u slučaju Diokija je potpuno neprimjereno, jer Vlada nije vlasnik dodao je predsjednik Vlade, ali razumijem nepovjerenje radnika Diokija s obzirom na njihova prijašnja negativna iskustva. Prvi potpredsjednik Vlade Čačić kazao je da se sva potraživanja pretvaraju u vlasničke udjele što znači da u vlasničku strukturu Diokija ulaze HEP, HŽ, HŽ Cargo te banke. Nakon toga, radnicima će se osigurati plaće, dodao je.

Vlada je prihvatila Odluku o prihvaćanju Zaključka Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom o provedenom natječaju za kupnju dionica društva Dalmacijavino d.d., Split. Društvo je prezaduženo, nelikvidno i dulje vrijeme ima blokiran žiroračun, ostvaruje gubitke, nesposobno je za samostalno obavljanje djelatnosti i steklo je stečajne uvjete, kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Između ostalog, Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Treći put Hrvatska pokušava formirati tijelo koje ima niz zemalja, a kojemu se mogu obratiti svi zainteresirani i dobiti svog mentora za pomoć pri razbijanju posljedica birokratske sporosti i zakonskih nelogičnosti, kazao je ministar Čačić predstavljajući ovaj Prijedlog zakona.

Usvojen je i "Poduzetnički impuls" – Plan poticanja poduzetništva i obrtništva za 2012. godinu. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je rekao je kako je Poduzetnički impuls usmjeren poticanju poduzetništva i obrta kroz 25 mjera bespovratnih potpora. Vrijednost plana je 376.505.960 kuna. Od tog novca 320 milijuna kuna osigurat će se iz državnog proračuna, a 50 milijuna kuna iz sredstava Europske unije, zaključio je ministar.



Pisane vijesti