Premijer Milanović o nagradi „Luka Ritz“: Ovakve su inicijative neizmjerno važne

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_o_nagradi_luka_ritz_ovakve_su_inicijative_neizmjerno_vazne.jpg

U Banskim dvorima održana je svečana dodjela Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Pozdravljajući nazočne, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je Luka Ritz bio osamnaestogodišnjak koji je živio život punim plićima, svirao u „rock bendu“, maštao o novinarstvu i napisao: svi imaju pravo disati. Nažalost, vršnjačko nasilje prekinulo je njegov put i u spomen na Luku Ritza, ali i na sve djevojke i mladiće žrtve vršnjačkog nasilja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta četvrti put dodjeljuje ovu Godišnju nagradu, kazao je ministar Jovanović.
U ime Povjerenstva za dodjelu nagrade nazočne je pozdravila gospođa Suzana Ritz. Iako nagrada nosi ime našeg sina, naglasila je, to je nagrada za sve mlade ljude koji nažalost više nisu sa svojim roditeljima, obiteljima i prijateljima. Predstavila je dobitnice ovogodišnjih nagrada, Ivonu Farkaš, učenicu 8. razreda Osnovne škole Kralja Tomislava iz Našica, i Klaru Đurkin, učenicu 4. razreda Gimnazije Čakovec. Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite što vas neprekidno promatraju, rekla je zaključujući svoje obraćanje gospođa Ritz.
U video-čestitci, predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je da Godišnja nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja na najbolji mogući način senzibilizira javnost za problematiku vršnjačkog nasilja i ukazuje na pozitivne uzore i motivira mlade na aktivno uključivanje u borbu protiv nasilničkog ponašanja.
Čestitajući dobitnicama nagrade, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da djeca danas svakodnevno gledaju eksplicitno nasilje u medijima i s tim odrastaju. Iza nas je rat koji je jednu cijelu generaciju akomodirao i aklimatizirao na nasilje i sada gledamo kako to suzbiti. Zato su ovakve inicijative i ovakav pogled na svijet neizmjerno važni, ustvrdio je premijer dodajući da je ovo nagrada za poticanje onog dobrog u ljudima i treba ju njegovati i čuvati.
Primajući nagradu, učenica Ivona Farkaš posebno je zahvalila roditeljima Luke Ritza ističući da bi, da nije bilo njih, Luka bio još samo jedna tužna vijest u crnoj kronici. Zbog njih je Luka danas simbol borbe protiv nasilja i podsjetnik da se takva tragedija više nikome ne smije dogoditi, rekla je Ivona. Učenica Klara Đurkin istaknula je da je nagrada Luka Ritz za nju veliki poticaj da nastavi svoj humanitarni rad i poticati akcije koje su pozitivne za njezine vršnjake i okolinu.




Pisane vijesti