Premijer Milanović u Vatikanu: Dajla neće opterećivati odnose Hrvatske i Svete Stolice

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_u_vatikanu_dajla_nece_opterecivati_odnose_hrvatske_i_svete_stolice.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Vatikanu, gdje se susreo sa Svetim Ocem Benediktom XVI. i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom.

„S papom sam imao pola sata razgovora u četiri oka, nakon toga smo se sastali u malo širem formatu s državnim tajnikom i razgovarali o aktualnim pitanjima, o stanju u svijetu i u regiji“, rekao je premijer Milanović u izjavi za medije nakon sastanaka u Vatikanu.

Na novinarsko pitanje, predsjednik Vlade naglasio je da u razgovorima nije bilo riječi o ugovorima sa Svetom Stolicom, što je u više navrata naglašeno uoči posjeta. „To naprosto nije bila tema ovih razgovora. Što je potpisano je potpisano, hrvatska strana se toga uglavnom korektno drži, a imali smo neke zaostatke od prije deset godina“, kazao je.

Što se tiče slučaja Dajle, premijer je ponovio svoje stajalište da to nije nikada bilo pitanje hrvatskog teritorija, već pitanje nekretnine koja je na hrvatskom teritoriju i ostat će na hrvatskom teritoriju i bit će podložna hrvatskim lokalnim zakonima i propisima, provedbenim i urbanističkim planovima. „Nažalost, oko toga je u Hrvatskoj bilo previše lažnih emocija“, istaknuo je premijer dodavši da se radi na pronalaženju korektnog rješenja. „Još jednom ću ponoviti, Hrvatska mora biti pravna država. Ne možete očekivati da vas tretiraju kao pravno uređenu državu, državu pravne sigurnosti, a da se ponašate tako da nešto nekome date, i to odlukom hrvatskih vlasti, i da onda 15 ili ne znam koliko godina kasnije to poništite i pravite se kao da se ništa nije dogodilo“, naglasio je ističući da ne može reći što će se dogoditi pred hrvatskim sudovima. „Dajla nije prije svega novac, to je možda ogroman novac za lokalne crkvene vlasti u Istri, ali to je više od novca, to je simbolika pravne države“, rekao je predsjednik Vlade.

Na novinarsko pitanje čeka li se rješenje upravnog suda ili je moguće da u međuvremenu država svoju odluku promijeni, premijer je naglasio da se o tome mora intenzivno razgovarati.

Istaknuo je i da slučaj Dajla ne može i neće ni na koji način određivati niti opterećivati odnose Hrvatske i Svete Stolice.

Novinare je zanimalo i koje su bile teme razgovora s papom Benediktom XVI. „Od kršćana u Siriji, preko stanja u svijetu, ekonomske krize, povijesti Hrvatske i ovih prostora“, odgovorio je predsjednik Vlade. Također, razgovaralo se i o statusu katolika u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu hrvatskog ulaska u Europsku uniju, premijer je zaključio: „Da nije bilo Vatikana neke stvari bi bile drukčije, činjenica je da su nam dosta pomagali“.



Pisane vijesti