Premijer Milanović: Vlada čini sve kako bi u vremenima krize građanima olakšala život

  • Slika /Vijesti/2015/siječanj/19 siječanj/JKP_2907.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je da će Vlada u najkraćem roku Saboru predložiti zakonsko rješenje prema kojem će se popraviti položaj građana koji imaju kredite u švicarskim francima.

Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, potpisan je danas u Banskim dvorima. Sporazum je potpisao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović s gradonačelnicima gradova Rijeke, Splita i Osijeka, Vojkom Obersnelom, Ivom Baldasarom i Ivanom Vrkićem, te zamjenicom gradonačelnika Zagreba Sandrom Švaljek, kao i predsjednicima uprava javnih tvrtki HP – Hrvatske pošte d.d. i  Hrvatske elektroprivrede d.d., Alenom Premužakom i Pericom Jukićem, te ravnateljem Poslovanja Hrvatske Radiotelevizije Borisom Srukom.  

„Ovo je prvi puta da se Vlada angažirala na ovakvom projektu, koji je bio potreban zato što je ovo pravna osnova i u pogledu Državne revizije, da se gradovi i javna poduzeća mogu na ovakav način obvezati“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Naglasio je kako se radi o izrazito socijalnoj mjeri. „Ovo je izvanredna mjera jer sustav ne može stalno počivati na ovakvim potezima“, rekao je dodavši kako Vlada radi sve što je moguće kako bi u vremenu krize građanima olakšala život. Osvrnuo se i na građane koji imaju kredite u švicarskim francima podsjetivši da je Vlada prije nekog vremena donijela zakon kojim je smanjila kamatne stope, što je u prvi mah pomoglo ljudima koji su zaduženi kod banaka. „Stvar se, kao što smo vidjeli, dodatno zakomplicirala. Radi se o višoj sili i o izvanrednoj situaciji, u kojoj država, dakle Vlada i Sabor prije svega, moraju djelovati“, rekao je premijer Milanović ističući da teret odgovornosti moraju preuzeti i banke, koje su i prošle godine imale dobit veću nego u prethodnom razdoblju, što pokazuje da prostora za prilagodbu i dalje ima. Najavio je da će u najkraćem mogućem razdoblju, tijekom ovog tjedna, Vlada predložiti Saboru zakonsko rješenje prema kojem će se položaj građana koji imaju kredite u švicarskim francima popraviti i neće biti lošiji nego što je bio. „To je ono što možemo napraviti, to je ono što prethodna Vlada nije činila, a mi činimo. Ovo je situacija u kojoj država mora djelovati“, kazao je premijer Milanović. 

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, kojima se i čelnici lokalne samouprave pridružuju mjerama Vlade kojima se omogućuje dijelu građana novi početak. „Vjerujem da će ovo našim građanima omogućiti lakše preživljavanje u ovim gospodarski zahtjevnim trenucima“, rekao je.

Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, rekao je da se radi o dobrom načinu da se građanima, koji su se iz raznih razloga našli u problemima, ovim otpisom dugova pomogne. „Dajemo im novu nadu da se i dalje nastave boriti, jer većina njih nije tek tako upala u takve probleme“, rekao je gradonačelnik Baldasar čestitajući Vladi na ovom potezu.

„Veseli me da smo sinergijskim aktom države i lokalne zajednice učinili jednu gestu gdje smo podigli društvenu odgovornost svih nas koji smo u politici za socijalne slučajeve, za ljude koji teško žive“, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i zahvalio Vladi Republike Hrvatske na ovoj inicijativi.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek istaknula je da se Grad Zagreb rado priključio potpisivanju ovog Sporazuma kojim se olakšava položaj socijalno najugroženijih građana. „Ova mjera sama po sebi neće riješiti tešku poziciju osoba koje će biti korisnici ove mjere i na nama je na svim razinama, na razinama gradova, a isto tako i na državnoj razini, da upremo sve snage kako bi se povećala zaposlenost naših građana, jer jedino kroz zapošljavanje izbjeći ćemo buduće potrebe za potpisivanje sličnih sporazuma“.


Premijer Milanović potpisao je Sporazum za otpis duga socijalno najugroženijim građanima #NoviPočetak

Fotografiju objavljuje Vlada Republike Hrvatske (@wwwvladahr)

 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Zoran Milanović