Premijer o porukama: Ovdje nema ništa novog osim recikliranja tema, sve skupa je veliko ništa

Slika /Vijesti/2023/Siječanj/31 siječnja/VRH_1049.jpg

Premijer Andrej Plenković rekao je da nema ništa u priči oko poruka koje su određenim osobama omogućile zapošljavanje u Hrvatskim šumama. Kazavši da je parlamentarna većina stabilna,  naglasio je da će se mandat njegove Vlade gledati po spojenoj Hrvatskoj Pelješkim mostom, članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru, kao i po ulasku u europodručje. Izdvojio je i pakete pomoći građanima, gospodarstvu i socijalno ugroženima, kao i nabavu borbenih zrakoplova. Naglasio je da Hrvatska ima sjajne odnose s Ukrajinom i dodao da predsjednik Milanović narušava hrvatski vanjskopolitički kredibilitet.

Nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima, predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je u izjavi za medije o temama, inicijativama i aktivnostima o kojima su razgovarali.
 
Ministar Piletić, kazao je premijer, izvijestio je kolege u koaliciji o ukidanju zakona kojim su za deset posto reducirane mirovine za 62 tisuće branitelja i članova njihovih obitelji. Ideja je da se prvih 5 posto vrati od 1. srpnja, a drugih pet posto od 1. siječnja 2024.
 
Ministar Primorac pojasnio je partnerima vijest koja je danas objavljena u nekim medijima o izdavanju narodnih obveznica. Radi se o mogućnosti u kontekstu aktiviranja tržišta kapitala.
 
Na taj se način nudi mogućnost građanima da svoju štednju plasiraju u sredstva kroz kupnju ovih obveznica, na kraći rok, s većom kamatnom stopom nego što bi to bilo da svoju štednju drže u komercijalnim bankama.
 
Razgovarali su i o dinamici pripreme novog Zakona o obnovi, koji bi na sjednici Vlade trebao biti idućeg tjedna. Nakon javnog savjetovanja, potpredsjednik Bačić će sa svojim timom uzeti u obzir sve inpute zainteresirane javnosti.
 
Bilo je riječi i o posjetu izaslanstva Svjetske banke, s kojim se premijer susreo jutros.
 
Memorandum koji je dio okvira suradnje Hrvatske i Svjetske banke, uskoro će biti predstavljen, a važan je za jačanje konkurentnosti, poduzimanje strukturnih reformi i lovljenje koraka s gospodarski snažnijim članicama EU-a, ali sada s jednakih pozicija članica eurozone.
 
Isto tako, kazao je premijer, partneri su razgovarali i o političkim temama koje su danas okupirale medijski prostor.
 
Parlamentarna većina stabilna
 

"Kako je rekao jedan naš partner iz parlamentarne većine, koji nije iz HDZ-a, istaknuo je čvrstu potporu parlamentarne većine Vladi – kao armirani beton", poručio je premijer Plenković govoreći o stabilnosti parlamentarne većine.
 
Naglasio je da članovi parlamentarne većine, osobito zadnjih desetak dana, prate svakodnevne ne teme.
 
Od ne teme policijske intervencije u novogodišnjoj noći i navodne konzumacije droga, što je bila laž koju je plasirao jedan doktor u jednom mediju.
 
Druga ne tema bila je takozvana krađa plaža, kroz Zakon o pomorskom dobru, što niti je intencija Vlade, niti je u sadržaju zakona niti je točno. "Upravo suprotno, novi će Zakon bolje urediti pitanje pomorskog dobra", poručio je Plenković. 
 
Treća ne tema odnosi se na funkcioniranje hitnih službi i mladih liječnika, u kontekstu u kojem Vlada ide u donošenje dva reformska zakona.
 
Četvrta ne tema su, istaknuo je premijer, ovi pusti zapisi iz različitih pravnih procesa koji traju koji su pušteni u eter.
 
O tome su, kazao je, na koalicijskom sastanku govorili svi koji su spomenuti u tim medijskim napisima i sve su itekako pojasnili.
 
"Vidi se da je jedina, dakle jedina mogućnost opozicije da koristeći ovako servirane informacije, koje su inače nama bile poznate već mjesecima jer su bile poznate jednoj drugoj medijskoj kući, koja se o tim informacijama raspitivala, pa im je pojašnjeno te je nisu ni objavili. Za nas tu nema ništa novoga, nego recikliranje tema koje su, da citiram predsjednika Milanovića, doživjele svoju ekstrakciju iz spisa u pojedinim predmetima pa su onda puštene u medije", naglasio je premijer Plenković ustvrdivši da je sve to zapravo jedno veliko ništa, a da je parlamentarna većina stabilna.
 
Pravno mišljenje o ugovorima Hrvatske i MOL-a 
 
Na kraju je predstavio temu zbog koje je danas i stao pred medije.
 
Vlada je, naime, tražila od radne skupine sastavljene od pravnih stručnjaka pravno mišljenje u vezi određenih pitanja koja se odnose na presude sudova i izvršenje arbitražne presude vezane za slučaj INA – Mol.
 
Ta smo mišljenja dobili, a dobili smo i mišljenje DORH-a, dodao je.
 
Najavio je da će Vlada danas, zbog potpune transparentnosti, ta mišljenja objaviti, kao i mišljenje od prije više od godinu dana, koje je izradio predstojnik Katedre za međunarodno-privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, kako bi se svi u Hrvatskoj neposredno mogli informirati o stajalištima institucija o ovoj temi.
 
Sutra će se održati sjednica Savjeta za INA-u, a nakon toga će se zadužiti nadležni ministri da i dalje razgovaraju s MOL-om o sveobuhvatnom rješenju toga pitanja.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da u porukama nema ništa inkriminirajuće. Osvrnuo se na poruku Krunoslava Katičića i potencijalni zahtjev za zaposlenjem.
 
"Maloprije je da dao izjavu u Saboru, poslušajte to. Nije tražio zaposlenje", naglasio je Plenković.
 
Istaknuo je da netko namjerno pušta poruke u javnost. "Pušta ih onaj tko ih ima. To je jasno svakome. Uvid u ovakve spise imaju svi koji su obuhvaćeni tim slučajem. Ne čini mi se realnim da je pustio to netko iz institucija. Nemam pretpostavku tko bi to mogao biti. Ne pratimo ljude, ne provjeravamo ih tisuću puta. Interesantno da se te poruke puštaju baš sada", rekao je premijer.
 
Naglasio je da će se mandat njegove Vlade gledati po spojenoj Hrvatskoj Pelješkim mostom, članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru, kao i po ulasku u europodručje. Izdvojio je i pakete pomoći građanima, gospodarstvu i socijalno ugroženima, kao i nabavu borbenih zrakoplova.
 
"Oporbeni mandat će ostati na prepisivanju ideja i informacija koje plasiraju mediji te da su na ključnom pitanju glasanja o Ukrajini, iznevjerili vlastite ovacije, suzu i aplauz što su dali Ruslanu Štefančuku u desetom mjesecu. Njihov poglavica je jučer rekao da će Krim ostati ruski, a da više nikad neće biti ukrajinski", ustvrdio je Plenković.
 
Na pitanje je li glavna državna odvjetnica trebala doći u Sabor, premijer je kazao da je to na njoj da odgovara.
 
"Za razliku od velikih demokrata, ne dociramo DORH-u, Uskoku, Uredu europskog javnog tužitelja, oni su neovisni i nećemo im sugerirati koga da dovedu i što da provjere. Znaju to sami. Predsjednik Zoran Milanović je jučer po ne znam koji put radio pritisak na Državno odvjetništvo u vezi ministra Banožića. Mi to ne radimo. Imate prepisivače koji to govore cijeli dan. To se zove politički pritisak koji je nedopustiv", poručio je Plenković.
 
Hrvatska ima sjajne odnose s Ukrajinom; Milanović narušava hrvatski vanjskopolitički kredibilitet
 
Premijer je upitan i o izjavama predsjednika Milanovića o Ukrajini.

Naglasio je da Hrvatska ima sjajne odnose s Ukrajinom te da je prije nekoliko dana razgovarao s njezinim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, da je u kontaktu s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom te da postoji i komunikacija između ministara dviju zemalja. 

Istaknuo je oni znaju koliko je snažna, čvrsta i iskrena potpora Vlade i parlamentarne većine, dodavši da Milanović narušava hrvatski vanjskopolitički kredibilitet izgovarajući pogrešne rečenice, pogrešne stavove i pogrešne sudove. 

„Ne može ga tu nikakav politički korektan prevoditelj dovesti na zelenu granu, ide iz lošeg prema gorem, no ljudi srećom znaju tko je tko", poručio je Plenković.

Kazao je da ga ukrajinska strana nije kontaktirala zbog tih izjava. 

"Nisu oni prvi put čuli takvu izjavu. Pa čovjek je zvijezda ne samo u Moskvi, nego i u Beogradu", rekao je premijer.

Pisane vijesti