Piletić: Tri mjere za pola milijuna naših umirovljenika

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je jutros u emisiji A sada Vlada. Komentirao je aktualne političke teme.

Ministar se na početku osvrnuo na mjere, kazavši da je Vlada kao ozbiljan socijalni partner tri puta intervenirala lani. Isplaćeni su dodaci za korisnike najnižih mirovina, a prosinačkim posljednjim paketom obuhvaćene su naknade za ugroženog kupca energenata, osobne invalidnine.

"Zaista smo donijeli jedan sveobuhvatan paket u vrijednosti nešto više od 700 milijuna kuna i tako pokazali da zaista shvaćamo u kojem se gospodarskom trenutku nalazimo", rekao je Piletić.

Kazao je da inflacija sve zabrinjava. Podsjetio je i da je Vlada iz jesenskog paketa mjera čitav niz svojih odluka donijela do kraja trećeg mjeseca. "Mi još uvijek imamo na snazi reguliranu cijenu i struje i plina. Naravno da će Vlada reagirati ako se ovakva situacija nastavi. Moramo biti svjesni da moramo povećavati razinu svih dohodaka građana, bilo da je riječ o mirovinama. To i činimo. Mislim da će to biti tema današnjeg razgovora, ali isto tako i na prosječnu cijenu rada", rekao je.

Novosti u mirovinskom sustavu

Ministar Piletić je komentirao i novosti u mirovinskom sustavu. "Donošenjem izmjena dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju zaista smo htjeli povećati razinu dohotka našim umirovljenicima, posebno onima koji imaju prosječno niže mirovine. I ovdje smo se posebno fokusirali na obiteljske mirovine", ustvrdio je.

Novost, ponovio je, je da su sve obiteljske mirovine s 1. siječnja narasle 10 posto. Podsjetio je da će umirovljenici moći koristiti dio mirovine svog preminulog člana.

"To su ta dva modela mirovina, između kojih će moći birati. Hoće li koristiti cijelu obiteljsku mirovinu povećanu za 10 posto ili će vidjeti da im je isplativije vratiti se u svoju osobnu mirovinu i koristiti svojih dodatnih 27 posto obiteljske mirovine", rekao je Piletić.

Uz sve to, dodao je, s 1. siječnja povećali smo najniže mirovine svima, znači linearno 3 posto. "Te tri mjere obuhvatile su gotovo pola milijuna naših umirovljenika. Očekujemo da će fiskalni učinak za 2023. biti oko milijardu i 200.000 kuna", naglasio je.

Dodao je da svi koji dosad nisu bili korisnici obiteljske mirovine moraju predati zahtjev za izračunom.

Od ove godine poboljšat će se usluge osobne asistencije

Ministar je najavio da će se usluge osobne asistencije poboljšati od ove godine, donošenjem novog zakona o osobnoj asistenciji, 1. srpnja.

"Dosad smo godišnje osigurali za to 150 milijuna kuna, a donošenjem novog zakona o osobnoj asistenciji s 1. srpnja, to će biti 150 milijuna eura godišnje", rekao je  Piletić i dodao da se želi povećati i broj korisnika osobne asistencije sa 4 000 korisnika na 13 000.

Također, kazao je da se želi povećati cijena rada osobnih asistenata i podići konkurentnost tog radnog mjesta te najavio da se radna skupina danas sastaje s pravobraniteljicom osoba s invaliditetom, a kroz tekst zakona, koji će vrlo brzo ući u proceduru, razmotrit će i prijedloge i primjedbe iz javne rasprave. 

"Želimo napraviti iskorak u pravima osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i onih koji će tu uslugu pružati", poručio je Piletić.

U pomaganje beskućnicima uvijek su uključene lokalne zajednice

Ministar je kazao i da Hrvatski zavod za socijalni rad koji je nastao s 1. siječnja ujedinjavajući svih 82 centara za socijalnu skrb prati sve potrebe na terenu. Dodao je da su u pomaganje beskućnicima uvijek uključene lokalne zajednice, gradovi i općine.

Svaka županija imat će jednu sigurnu kuću

Podsjetio je i da u šest županija nisu postojale sigurne kuće. "Kroz Europski socijalni fond ta sredstva su osigurana. Svaka županija imat će jednu sigurnu kuću, to je minimum. Po pitanju prevencije, naravno, moramo raditi 24 sata dnevno", poručio je Piletić.

Rad nedjeljom treba se dodatno valorizirati

Ministar je poručio da je kroz izmjene Zakona o radu Vlada dala jasnu poruku, a to je da se rad nedjeljom treba dodatno valorizirati. Dodao je da je do sada svaki poslodavac mogao taj rad platiti kunu više i zadovoljio bi zakonsku formu.

"Raspravljali smo koji bi to postotak bio adekvatan - od nekoliko postotaka do 150 posto - koliko taj dodatak treba biti veći u odnosu na cijenu rada i mi smo startali s 50 posto", rekao je i podsjetio da su tu dva zakona koji trebaju regulirati rad nedjeljom: zakon o radu koji definira cijenu rada i zakon o trgovinama gdje treba regulirati koji broj radnih nedjelja će biti dopušten. Tu smo, kako je ocijenio, našli dobar balans.

O prizivu savjesti

Na pitanje što s prizivom savjeti, što je izazvalo dosta polemika, rekao je da to neće biti u tekstu zakona ta naglasio da u situaciji kad je postoji potražnja za radnicima i kada je u Hrvatskoj 120.000 stranih radnika, treba ojačati socijalni dijalog i omogućiti radnicima i poslodavcima da dogovore radne uvjete.

Treba razbit stigmu da se u Hrvatskoj ne može posvojiti

Osvrnuo se i na zakon o usvajanju iz drugih zemalja. "Mi smo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave predložili da se u saborsku proceduru upute izmjene i dopune zakona o međunarodnom privatnom pravu jer je tu jasno definirano na koji način se priznaju strane sudske odluke", naglasio je Piletić.

Smatra i da treba razbit stigmu da se u Hrvatskoj ne može posvojiti. "Lani smo imali rekordna broj posvojenja - 190 i tri četvrtine posvojenja su zasnovana u roku do tri godine. Treba razbiti stigmu da se u Hrvatskoj ne može posvojiti i da su postupci dugotrajni", dodao je.

Poručio je da su mirovinski stupovi su stabilni i da tu ne vidi nikakvih problema, a komentirao je i najnovije sms afere rekavši da se svaka poruka koja se izvuče iz konteksta može problematizirati te da su svi akteri pojasnili su da tu nema ničeg inkriminirajućeg. 

Izvor: HRT/Hina/Vlada 

Pisane vijesti