Premijer Orešković s djecom Srebrenice: Posebno mi je drago što ste nam gosti

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/srpanj/22 srpnja/Cn9RLdjWAAA8smn.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas, u Banskim dvorima, djecu iz Srebrenice, koja borave na ljetovanju u Hrvatskoj, u organizaciji Katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. 

Poželjevši im dobrodošlicu, premijer Orešković kazao je djeci da bi volio čuti gdje su bili i kako su proveli vrijeme boravka u Hrvatskoj te koji su njihovi daljnji planovi. Čestitao je organizatorima, ističući kako je ovaj posjet odlična prilika da se djeca upoznaju s Hrvatskom i da se stvore nova prijateljstva.
 
Marin Miletić, voditelj projekta, kazao je da Katolički skauti u Riječkoj nadbiskupiji postoje već 14 godina, djeluju u 7 biskupija i imaju više od 700 članova. „Trudimo se svjedočiti svoju otvorenost prema svakom čovjeku. Ovo je deveta godina da organiziramo besplatno ljetovanje za djecu Srebrenice i čvrsto vjerujemo da upravo kroz ovakve projekte svjedočimo kako unatoč različitostima moramo živjeti jedni uz druge, u miru i ljubavi i prihvaćanju onog drugoga“, rekao je. Zahvalio je premijeru na susretu ističući kako se na ovaj način, iz Vlade, može prenijeti jedna šira poruka koja će i druge ljude potaknuti da učine ono što mogu upravo na miru.
 
Ravnateljica Sušačke gimnazije Judita Franko kazala je da je ovo jedan u nizu projekata u kojima sudjeluje gimnazija. „Gimnazija iz koje dolazimo jedna je od najstarijih u ovome dijelu Europe, gotovo četiri stoljeća. Svo naše znanje i iskustvo u obrazovnom, odgojnom smislu, kurikulum koji provodimo, u formalnom, neformalnom, interdisciplinarnom, međukurikularnom i međukulturalnom okruženju i načinu, nešto je čime se doista ponosimo“.
 
Branka Antić Štauber, predsjednica Udruge „Snaga žene“, zahvalila je premijeru Oreškoviću, i Vladi Republike Hrvatske, što je prepoznao vrijednost ovakvog projekta tranzicijske pravde i rehabilitacije koja je neophodna za sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. „Mi, kao ljudi, kao društvo, kao institucije, smo dužni spriječiti ovoj djeci i budućim generacijama transgeneracijski prijenos traume, koja je izuzetno vidljiva u Bosni i Hercegovini“.
 
Zahvalivši se još jednom svima koji sudjeluju u ovom i sličnim projektima, premijer Orešković kazao je da sve ovo što čine, ne čine samo za ovu prekrasnu djecu, nego i za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i sve nas. 

Pisane vijesti