Premijer Plenković pozvao građane da se samopopišu: Obavimo svoju građansku dužnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je pozvao sve građane da iskoriste mogućnost samopopisivanja u sklopu Popisa stanovništva 2021., koji je počeo jučer i u dvije će se faze, "bez papira", potpuno digitalno, provoditi do 17. listopada.

U prvoj fazi, koja traje do 26. rujna, građani se mogu samopopisati, a tu je mogućnost iskoristio i Plenković te samopopisao svoju obitelj, o čemu je izvijestio na twitteru pozvavši i druge gađane da i oni to naprave.

"Upravo sam dovršio popisivanje svoje obitelji preko sustava e-Građani, jednostavno i brzo. Iskoristimo mogućnost samopopisivanja, obavimo svoju građansku dužnost i sudjelujmo svi u Popisu stanovništva 2021!", napisao je Plenković.

Pravilo je samopopisivanja da samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

U utorak do 15 sati uspješno je popisano više od 177.000 građana, izvijestio je Državni zavod za statistiku.

Najviše građana popisano je u Gradu Zagrebu, njih 58.214, Splitsko-dalmatinskoj županiji 17.039 i u Primorsko-goranskoj županiji 14.985.

Najmanje je popisanih u Ličko-senjskoj županiji, njih 1118 te u Požeško-slavonskoj 1892 i Virovitičko-podravskoj županiji- 1930 osoba.

Po završetku samopopisivanja, s 27. rujna pa do 17. listopada trajat će druga faza odnosno izlazak popisivača na teren te će oni, uz pomoć osobnih računala, osobnim intervjuom sa stanovništvom i uz pomoć prijenosnih računala, popisati će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković