Premijer Sanader: 2007. deficit 2,8 posto BDP-a, 2009. plan 1,5 posto

Vladin je cilj zadržati makroekonomsku stabilnost, nisku stopu inflacije, te deficit proračuna u 2007. smanjiti na 2,8 posto BDP-a, izjavio je danas premijer Ivo Sanader nakon sastanka s voditeljem Misije Međunarodnog monetarnog fonda Robertom Feldmanom.

ZAGREB, 8. studenog 2006. (Hina) - Vladin je cilj zadržati makroekonomsku stabilnost, nisku stopu inflacije, te deficit proračuna u 2007. smanjiti na 2,8 posto BDP-a, izjavio je danas premijer Ivo Sanader nakon sastanka s voditeljem Misije Međunarodnog monetarnog fonda Robertom Feldmanom.

Te ciljeve premijer smatra ostvarivim, te najavljuje da se na njima neće stati.

Cilj nam je u 2009. doći do deficita proračuna od 1,5 posto BDP-a, rekao je Sanader.

U međuvremenu će biti održani i parlamentarni izbori, kaže premijer izražavajući pritom optimizam "o nastavku rada ove Vlade".

Premijer je izrazio zadovoljstvo razgovorima s Misijom MMF-a, ističući da se razgovaralo i o završetku stand by aranžmana Hrvatske s MMF-om, te da Hrvatska ulazi u drugi model suradnje s tom institucijom temeljem Članka IV Statuta MMF-a.

Misija MMF-a u Zagrebu boravi od 26. listopada temeljem Članka IV, a završnu ocjenu posjeta, najavio je Feldman, iznijet će na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

I Sanader i Feldman ocijenili su da je Hrvatska postigla mnogo uspjeha tijekom provedbe stand by aranžmana, koji završava sredinom ovog mjeseca.

Ova je Vlada od početka suradnju s MMF-om smatrala vrlo korisnom, na početku mandata tražili smo suradnju kako bi riješili velike probleme koje smo zatekli, kazao je hrvatski premijer.

Podsjetio je pritom na veliki proračunski deficit, 6,3 posto u 2003. godini, te istaknuo da će deficit u ovoj godini biti 3 posto BDP-a.

To je sigurno jedan od uspjeha ove Vlade, kazao je Sanader izražavajući pritom i zadovoljstvo suradnjom i savjetima stručnjaka MMF-a i drugih institucija.

Drugi je cilj bio borba protiv visokog vanjskog duga. Vlada je učinila svoje, država je uspjela smanjiti svoj dio vanjskog duga, rekao je Sanader, napominjući da, nažalost, svoj dio vanjskog duga nisu smanjile banke i poduzeća, ali i da će se nastaviti raditi i na tom području.

Kao izazove koji ostaju pred Vladom premijer je uz ostalo naveo restrukturiranje brodogradnje, završetak prijedloga novog zakona o privatizaciji.

Voditelj Misije MMF-a Robert Feldman kao jednu od tema razgovora istaknuo je i javnu ponudu dionica Ine do čega će doći vrlo skoro.

Hrvatska je u okviru provedbe stand by aranžmana postigla mnoge uspjehe. Dosta je i izazova i drago mi je da je Vlada prepoznala te izazove, kazao je.



Pisane vijesti