Premijer Sanader: Dug umirovljenicima mogao bi se isplatiti u gotovini, u manjem iznosu ali kraćem roku

Premijer Ivo Sanader najavio je večeras mogućnost da se dug umirovljenicima isplati u gotovini, uz određeni diskont, ali u kraćem roku.

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je večeras mogućnost da se dug umirovljenicima isplati u gotovini, uz određeni diskont, ali u kraćem roku.

Takav način vraćanja duga nije se do sada spominjao u javnosti, nego se tvrdilo da će dug biti vraćen kroz poseban fond u koji bi se unijele dionice državnih tvrtki, a čime bi se u dužem roku vratio dug.

No, o načinu vraćanja duga više bi se trebalo znati nakon što Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izračuna sveukupan dug prema umirovljenicima, što je preduvjet da se utvrde i pojedinačni dugovi svakom umirovljeniku.

Sanader kaže da je dobio uvjeravanja iz HZMO-a da će podatak o sveukupnom dugu dobiti sutra, najkasnije prekosutra.

Nakon toga uslijedit će sastanak Vlade i HSU-a i umirovljeničkih udruga kako bi se razriješila dvojba - isplata u gotovini uz diskont, ili putem Fonda, najavio je Sanader u HTR-ovoj emisiji "Fokus".

S predstavnicima umirovljenika razgovarat će se i o formuli za usklađivanje mirovina, odnosno hoće li se zadržati sadašnja, prema kojoj se mirovine usklađuju s nominalnim rastom plaća, ili se vratiti na staru švicarsku formulu, koja znači zbroj rasta plaća i cijena podijeljen s dva.

No, Sanader priznaje da je teško da ostane sadašnja formula, a da li će se vratiti na staru formulu razgovarat će se s umirovljenicima. I stara formula znači rast mirovina, ali ne toliki, kazao je.

Premijer je naglasio i da se rebalansom proračuna koji je Vlada danas utvrdila, najviše povećavaju sredstva za mirovine, a rastu i iznosi za rodilje, branitelje, itd.

Rebalansom mislimo na sve socijalne skupine, posebno najugroženije, rekao je Sanader.

Odustajanje od zacrtanog deficita proračuna od 3,7 posto BDP-a za ovu godinu, Sanader je objasnio Vladinom odlukom da ne ide na rezanje mirovina, rodiljnih naknada, poticaja za zapošljavanje, itd..

Rebalansom se planira deficit od 4,2 posto BDP-a na što je pristao i MMF.

Iduće godine Vlada deficit planira spustiti na 3,5 posto, a u 2007. na 3 posto BDP-a, najavio je Sanader.

Gospodarski bi rast u ovoj godini, očekuje Sanader, trebao biti između 3,8 do 4 posto.

Sanader je najavio da bi se vrlo skoro, ako ne do ljetne stanke, onda već u drugoj polovici rujna pred Saborom trebao naći zakon koji bi uredio rad nedjeljom i blagdanima.

Nije iznosio detalje tog prijedloga, istaknuvši da se osobno protivi radu nedjeljom.



Pisane vijesti