Premijer Sanader: Dvojno državljanstvo s BiH nema veze s Italijom

Sporazum o dvojnom državljanstvu s BiH nema nikakve veze s Italijom i njezinim novim zakonom koji omogućuje da tisuće hrvatskih i slovenskih građana dobiju i talijansku putovnicu, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu u Zagrebu nakon razgovora s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Sporazum o dvojnom državljanstvu s BiH nema nikakve veze s Italijom i njezinim novim zakonom koji omogućuje da tisuće hrvatskih i slovenskih građana dobiju i talijansku putovnicu, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu u Zagrebu nakon razgovora s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

"Ta dva pitanja nemaju veze jedno s drugim" rekao je Sanader u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentira novi talijanski zakon prema kojem veliki broj hrvatskih i slovenskih državljana može dobiti talijansko državljanstvo, a koji se uspoređuje sa Sporazumom o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH.

"Ugovor o dvojnom državljanstvu nastavak je dobre prakse koju imaju i Hrvatska i BiH jer obje zemlje imaju i drugih sličnih ugovora. To nema veze s Italijom" rekao je Sanader na današnjoj konferenciji za novinare s Terzićem.

Predsjednik Vlade rekao je kako Hrvatska s Italijom ima vrlo dobre i korektne političke odnose osim u pitanjima koja se potenciraju "sada uoči izbora".

"Donošenje zakona po hitnom postupku smatram čisto političkim činom uoči izbora u Italiji zakazanima za 9. travnja, dakle za manje od dva mjeseca" kazao je Sanader.

Hrvatska će, prema riječima svojeg premijera, pomno proučiti taj zakon i, bude li potrebno, sigurno reagirati i prema Vijeću Europe i prema EU.

"Želimo u miru i bez nervoze razmotriti taj zakon, što on točno znači, koje su to izmjene, je li u skladu s europskim, ali i hrvatskim standardima, i nakon toga ćemo odgovoriti vrlo odlučno", istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.



Pisane vijesti