Premijer Sanader: EDD protiv novih podjela u EU

U Europskoj uniji ne smiju se ponovo uvoditi crte podjela, zaključak je summita čelnika Europske pučke stranke (EPP), održana u četvrtak u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa, uoči sastanka šefova država ili vlada EU-a posvećenog pregovorima o novom dugoročnom europskom proračunu.

BRUXELLES, 15. prosinca 2005. (Hina) - U Europskoj uniji ne smiju se ponovo uvoditi crte podjela, zaključak je summita čelnika Europske pučke stranke (EPP), održana u četvrtak u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa, uoči sastanka šefova država ili vlada EU-a posvećenog pregovorima o novom dugoročnom europskom proračunu.

"Najvažnija poruka summita EPP-a jest da se u Europskoj uniji ne smiju ponovno uvoditi crte podjela", rekao je nakon susreta hrvatski premijer Ivo Sanader u kratkoj izjavi za novinare ispred dvorca Bouchout.

Premijer Sanader pozvao je čelnike EPP-a da u razmatranju novog proračunskog okvira EU-a, koji se odnosi na razdoblje od 2007. do 2013., u obzir uzmu i ambicije Hrvatske, koja je 3. listopada otvorila pristupne pregovore, da postane punopravna članica Europske unije do idućih izbora za Europski parlament u lipnju 2009. godine.

Čelnici EPP-a, krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka, pozdravili su također uhićenje generala Ante Gotovine prošlog tjedna.

"Ovdje sam doživio veliku satisfakciju. Rečeno je da su hrvatski dužnosnici bili u pravu kada su govorili da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj te da je vjerodostojnost Hrvatske potvrđena", rekao je Sanader.

Europski demokršćani i konzervativci, kao i druge stranačke frakcije u Europskom parlamentu, tradicionalno se sastaju prije svakog summita Europske unije.

Njihov današnji sastanak bio je posvećen temama summita EU-a, koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu, prije svega Financijskoj perspektivi, proračunskom okviru Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Prema riječima hrvatskog premijera, rasprava čelnika EPP-a, među kojima je 11 premijera zemalja članica, pokazala je da će pregovori oko novog dugoročnog europskog proračuna biti "vrlo teški".

Postoji nekoliko nepomirljivih stajališta, a i britansko predsjedništvo Europske unije još uvijek nije spremno na kompromis, rekao je Sanader.

Britansko predsjedništvo EU-a i u svojem novom, revidiranom prijedlogu predviđa bitno smanjenje proračuna u odnosu na prijedlog prijašnjeg predsjedatelja Luksemburga, kao i smanjenje sredstava za regionalnu pomoć novim zemljama članicama.

Britanija ne želi popustiti ni glede svojeg rabata, čije značajnije smanjenje uvjetuje temeljitom reformom Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU-a na koju odlazi gotovo 40 posto proračunskog
novca.




Pisane vijesti