Premijer Sanader: Europska perspektiva za sve zemlje JI Europe

Europska je perspektiva najbolji motiv za prevladavanje svih problema s kojima se suočavaju zemlje Srednjoeuropske inicijative, rekao je u petak hrvatski premijer Ivo Sanader koji sudjeluje na summitu predsjednika vlada zemalja SEI-ja u slovačkim Pieštanyma.

PIEŠTANY, 25. studenog 2005. (Hina) - Europska je perspektiva najbolji motiv za prevladavanje svih problema s kojima se suočavaju zemlje Srednjoeuropske inicijative, rekao je u petak hrvatski premijer Ivo Sanader koji sudjeluje na summitu predsjednika vlada zemalja SEI-ja u slovačkim Pieštanyma.

"Europske unije nema bez ovoga dijela Europe i u svim dosadašnjim slučajevima pokazalo se da je proces približavanja EU-u bio izniman motiv svim zemljama da prihvate europske standarde i da ih žive", rekao je Sanader u izjavi hrvatskim novinarima nakon završetka plenarne sjednice predsjednika vlada 17 država članica SEI-a.

Ocjenivši sastanak uspješnim, Sanader je rekao kako su sudionici razgovarali o jačanju demokracije i "dotakli se svih problema koji karakteriziraju regiju".

"Razgovarali smo o Kosovu kao jednom od najvećih problema jer je rješavanje statusa Kosova praktično pred nama", rekao je hrvatski premijer.

Sanader je izrazio "čvrstu potporu" Bugarskoj i Rumunjskoj, članicama SEI-ja i kandidatima za ulazak u EU 1. siječnja 2007. i naglasio kako se Hrvatska ne želi vezivati uz pitanje njihova ulaska u Uniju jer, prema Sanaderovim riječima, "svaka zemlja mora ići svojim putem i u svoje vrijeme".

"Ja sam u ime Hrvatske podržao ulazak Bugarske i Rumunjske u EU 1. siječnja 2007. kako im je i obećano jer postoje neki problemi, čak i prijedlozi da se taj ulazak odgodi. Neki su čak i vezivali pitanje Hrvatske uz to, a ja sam u ime Hrvatske jasno rekao da Hrvatska ne želi profitirati od mogućih problema Bugarske i Rumunjske".

Sanader je također Bosni i Hercegovini čestitao što upravo danas počinje pregovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sanader je na marginama skupa održao više bilateralnih sastanaka s premijerima zemalja članica SEI-ja, između ostalih s domaćinom Mikulašem Dzurindom, češkim premijerom Paroubekom, slovenskim Janezom Janšom, novim albanskim premijerom Salijem Berishom te austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom, ali pojedinostima s tih susreta novinarima nije govorio.

Tijekom dana zajedničku tiskovnu konferenciju održat će slovački premijer Mikulaš Dzurinda, koji do kraja ove godine predsjeda SEI-jem, slovenski kolega Janez Janša, prošlogodišnji predsjedavajući tom organizacijom i albanski premijer Sali Berisha, koji će sljedeće godine preuzeti tu dužnost.



Pisane vijesti