Premijer Sanader: Hrvatska bez ustupaka EU

Hrvatska nije ponudila nikakve ustupke u zamjenu zaotvaranje pregovora s Europskom unijom, rekao je u utorak navečer premijer Ivo Sanaderte istaknuo da zasluge za to pripadaju Hrvatskoj, ali i britanskom predsjedništvu, Austriji i glavnoj haškoj tužiteljici.

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska nije ponudila nikakve ustupke u zamjenu zaotvaranje pregovora s Europskom unijom, rekao je u utorak navečer premijer Ivo Sanaderte istaknuo da zasluge za to pripadaju Hrvatskoj, ali i britanskom predsjedništvu,Austriji i glavnoj haškoj tužiteljici.

Gostujući u Dnevniku plus HTV-a u povodu otvaranja pregovora Hrvatske s EU u utorak ujutro u Luxembourgu, Sanader je osim zahvale svim hrvatskim građanima zahvalio i slovenskome kolegi Janezu Janši i ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu na europskoj podršci Zagrebu unatoč aktualnome sporu oko morske granice.

"Nikakvih ustupaka nije bilo. Ne, to definitivno odbacujem", rekao je premijer Sanader odgovarajući na pitanje je li morao ponuditi ustupke pojedinim europskim adresama. "Samo smo tražili da se Hrvatsku ispravno i pravično vrednuje", dodao je.

Otvaranje pregovora EU-RH nije rezultat političke trgovine i geopolitičkih interesa s obzirom na spekulacije da je Austrija zeleno svjetlo za početak pregovora s Turskom uvjetovala otvaranjem pregovora s Hrvatskom, izričito je kazao premijer.

Zasluge za otvaranje pregovora pripadaju britanskom predsjedništvu EU te austrijskom kancelaru i ministrici vanjskih poslova Ursuli Plassnik, naglasio je Sanader i otkrio da mu je u nekoliko susreta britanski premijer Tony Blair ponovio da "podupire Hrvatsku" i molio da se "riješi ovaj zadnji slučaj (optuženika Ante Gotovine)" ističući kako "Hrvatska pripada Europskoj uniji".

Sanader je podsjetio da je glavna haška tužiteljica u dva ključna trenutka pozitivno ocijenila hrvatsku suradnju s Haškim sudom i to 2004. kada je Hrvatska dobila status zemlje-kandidata za članstvo te u ponedjeljak uoči početka pregovora. "Jer je uvjerena da Hrvatska iskreno želi vladavinu prava i da iskreno želi poštovati ne samo međunarodne obveze koje imamo, ... nego i domaće obveze", rekao je.

Zasluge su slovenskog premijera i šefa diplomacije jer su podupirali hrvatsku integraciju u EU jasno razlučivši to pitanje od spora između Slovenije i Hrvatske na moru, ocijenio je Sanader.

No današnja odluka slovenskog parlamenta je u "pravnom smislu nevažeća", rekao je premijer o prihvaćanju zakona o ekološkom i epikontinentalnom pojasu.

Premijer je ponovio stajalište izneseno na današnjoj izvanrednoj sjednici vlade da je Hrvatska prevalila "teži dio puta", no pozvao je na realnost u očekivanjima tijekom pregovora.

"Nijedna zemlja koja je pregovarala nije ostvarila nikad sve one svoje idealne zahtjeve", kazao je premijer.

Hrvatska s EU treba pregovarati o 35 poglavlja, a najvažnija među temama bit će zaštita hrvatskih bogatstava jer vlada "ne želi rasprodaju RH" i u tom smislu već je pripremila Zakon o turističkom zemljištu.

Pregovori će biti dodatni poticaj da budemo puno otvoreniji prema reformama, ne samo radi ispunjenja zahtjeva EU već da bi Hrvatska bila konkurentnija, odgovorio je na pitanje o spremnosti vlade da se uhvati ukoštac sa svim negativnim pojavama od privatizacijske pljačke do organiziranog kriminala.



Pisane vijesti