Premijer Sanader: Hrvatska će zajedno s EU priznati Crnu Goru, ali se mora odreći uloge u agresiji na Hrvatsku

Hrvatska će među prvima, zajedno s EU priznati Crnu Goru, ali se ta država mora odreći svoje uloge u srpskoj agresiji na Hrvatsku, poručio je danas premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade koja je posebnom Izjavom pozdravila odluku crnogorskih građana o samostalnoj državi.

ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska će među prvima, zajedno s EU priznati Crnu Goru, ali se ta država mora odreći svoje uloge u srpskoj agresiji na Hrvatsku, poručio je danas premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade koja je posebnom Izjavom pozdravila odluku crnogorskih građana o samostalnoj državi.

Ne znači da ćemo zaboraviti prošlost, ali želimo graditi novu budućnost mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, rekao je Sanader pozdravivši ispriku crnogorskog kolege Mile Đukanovića Hrvatskoj.

Vlada, istaknuo je, izražava uvjerenje da će samostalna i nezavisna Crna Gora pridonijeti daljnjoj uspostavi mira, suradnje i stabilnosti u tom dijelu Europe.

Naglasio je da proces razdruživanja Srbije i Crne Gore mora teći po svim demokratskim standardima, te pozvao vlade dviju država da u tom procesu vode računa o međusobnom uvažavanju i priznaju, o svim za to
propisanim europskim standardima.


Sanader se pridružio ocjenama EU dužnosnika da je crnogorski referendum o neovisnosti bio pošten i slobodan, da je praktično označio dovršetak procesa koji se dugo najavljivao.

Referendum je pokazao demokratsku zrelost crnogorskih građana, potvrdio da većina želi nezavisnost i ispuniti normu EU o 55 posto plus jedan glas.

Sve što su crnogorski građani odlučili, Hrvatska će priznati, rekao je premijer.

Te su ocjene sadržane i u Vladinoj pisanoj Izjavi u povodu referenduma u Crnoj Gori.

Vlada, navodi se i u Izjavi, potvrđuje punu spremnost i interes da sa Crnom Gorom razvija odnose dobrosusjedstva, suradnje, uzajamnog uvažavanja i zajedničkog doprinosa trajnom miru u ovom dijelu Europe.



Pisane vijesti