Premijer Sanader: Hrvatska je napredovala u borbi protiv korupcije

Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je, suprotno izvješću Transparency Internationala prema kojemu je percepcija korupcije u Hrvatskoj najgora u posljednjih pet godina, ocijenio da je Hrvatska napredovala u borbi protiv korupcije.

MALJEVAC, 18. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je, suprotno izvješću Transparency Internationala prema kojemu je percepcija korupcije u Hrvatskoj najgora u posljednjih pet godina, ocijenio da je Hrvatska napredovala u borbi protiv korupcije.

Prilikom otvaranja Međunarodnog graničnog prijelaza Maljevac-Velika Kladuša novinari su premijera zamolili za komentar najnovijeg izvješća Transparency Internationala u kojem se tvrdi da je Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije, na što je premijer kazao da izviješće nije vidio, ali da smatra kako je Hrvatska napredovala u toj borbi.

Kao primjer napretka naveo je otvaranje usluge 'one stop shop', odnosno servisa za dodjelu raznih dozvola poduzetnicima kojim je u velikoj mjeri suzbijena korupcija i mito.

To je dosad bilo plodno tlo za razne oblike korupcije i uzimanja mita, a ujedno su poduzetnici gubili dosta vremena prilikom traženja raznih dozvola za otvaranje tvrtki i obrta, kazao je Sander.

Prema danas objavljenom izviješću Transparency Internationala, percepcija korupcije u Hrvatskoj najgora je u posljednjih pet godina, a Hrvatska je u odnosu na lani nazadovala u borbi protiv korupcije. Naime, s ocjenom 3,4 dijeli 70. mjesto među 159 zemalja obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem, a lani je s ocjenom 3,5 zauzela 67. mjesto između 146 zemalja.



Pisane vijesti