Premijer Sanader: Inzistirat ćemo da Ljubljanska banka vrati štednju

Vlada će inzistirati na tome da se svim štedišama Ljubljanske banke refundira štednja, rekao je u petak u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader reagirajući na dokument slovenskoga Ministarstva vanjskih poslova u kojemu se navodi da će Slovenija pitanje Ljubljanske banske Zagreb istaknuti kao uvjet za ulazak Hrvatske u EU.

ZAGREB, 10. ožujka 2006. (Hina) - Vlada će inzistirati na tome da se svim štedišama Ljubljanske banke refundira štednja, rekao je u petak u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader reagirajući na dokument slovenskoga Ministarstva vanjskih poslova u kojemu se navodi da će Slovenija pitanje Ljubljanske banske Zagreb istaknuti kao uvjet za ulazak Hrvatske u EU.

"Problem štediša Ljubljanske banke mora se riješiti ali ne tako da se to rješava iz sukcesije jer je to pravni odnos bivše banke i štediša i u tom smislu se mora refundirati štednja svim štedišama Ljubljanske banke i na tome će Vlada inzistirati", rekao je Sanader o dokumentu koji je slovenski MVP objavio na svojim internetskim stranicama dodajući da će hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odgovoriti na ono što je objavljeno u Sloveniji.

Premijer Sanader reagirao je i na druge inicijative slovenskoga Ministarstva, uključujući i one u kojima se upozorava na pitanje Savudrijske vale.

"Kad je riječ o Savudrijskoj vali, pozivam još jedanput slovensku vladu da to riješimo u duhu dobrosusjedstva s mehanizmom koji je poznat u međunarodnoj politici a to je izlazak pred međunarodnu pravosudnu instituciju koja će taj problem riješiti jednom za svagda", kazao je Sanader.

Dodao je da bi se u tom procesu parlamenti obiju zemalja trebali obvezati da će prihvatiti pravorijek međunarodne pravosudne institucije i time zatvoriti tu točku.

"Lobiranjem i prijetnjama Hrvatskoj da neće ući u Europsku uniju dok se ne riješi taj problem, Slovenija neće ništa postići", rekao je Sanader i pozvao da se suzdrže prijetnji i radnji protiv Hrvatske.

"Mislim da to Vlada premijera Janše neće ni činiti i siguran sam da će podržati Hrvatsku jer to pitanje s ovim nema veze", rekao je Sanader. Također je dodao kako su i predsjednik Europske komisije Barosso i povjerenik za proširenje Olli Rehn rekli da je to bilateralno pitanje dviju zemalja i da nije, niti će biti, na dnevnom redu Europske unije.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova je u zaključku dokumenta objavljenog na internetskim stranicama navelo da je Hrvatska postupanjem prema problemu Ljubljanske banske pokazala da "ignorira temeljna načela i norme međunarodnog prava koje se formiralo u suvremenoj civiliziranoj međunarodnoj zajednici", a osobito načelo da se treba pridržavati dogovorenog i ispunjavati sklopljene sporazume.

Usto se navodi da je Hrvatska u slučaju Ljubljanske banke pokazala da stalno ponavlja model kršenja pravnih načela koja su zajednička svim članicama Europske unije, europskom pravu i nacionalnim pravnim sustavima.

"Zato će Slovenija rješenje navedenoga problema (pitanja Ljubljanske banke Zagreb) opravdano u pravnom i političkom smislu postaviti u pristupnim pregovorima kao uvjet za pristup Hrvatske Europskoj uniji", navodi slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.



Pisane vijesti