Premijer Sanader: Suzbijanje i borba protiv korupcije treba biti zajednički cilj svima

U borbu protiv korupcije ne krećemo od nule, ni zato što od nas to traži Europska unija, već zbog nas samih, javnost očekuje čvrst i neodložan obračun s korupcijom, rekao je premijer Ivo Sanader na okruglom "Nacionalni program suzbijanja korupcije".

ZAGREB, 10. ožujka 2006. (Hina) - U borbu protiv korupcije ne krećemo od nule, ni zato što od nas to traži Europska unija, već zbog nas samih, javnost očekuje čvrst i neodložan obračun s korupcijom, rekao je premijer Ivo Sanader na okruglom "Nacionalni program suzbijanja korupcije".

Glavni je cilj atikorupcijskog programa smanjiti korupciju na najmanju moguću mjeru uz pomoć svih čimbenika u društvu, rekao je premijer.

Iznio je poteze koje je Vlada u zadnje dvije i pol godine učinila na suzbijanju korupcije od brojnih izmjena zakona do reforme pravosuđa.

Ustvrdio je da to treba biti zajednički cilj svima bez obzira na različita politička stajališta.

Uz premijera Ivu Sanadera i ministricu pravosuđa Anu Lovrin, na okruglom stolu u HAZU sudjelovali su i brojni predstavnici sudbene, upravne i izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Iznoseći glavne naglaske iz danas predstavljenog Antikorupcijskog programa ministrica Lovrin rekla je da je najviše pažnje posvećeno upravo područjima gdje je korupcija najraširenija: sudstvu, zdravstvu, lokalnoj samoupravi i javnoj upravi, političkim strankama, gospodarstvu i znanosti. Kao glavnu mjeru programa označila je prevenciju korupcije, dok je u drugom dijelu programa riječ o otkrivanju i kažnjavanju korupcije.

Antikorupcijski program ne pripada onome tko ga je izradio već onome tko ga je proveo, rekao je član Znanstvenog vijeća Josip Kregar.

"Ne mislim da nas je zahvatila epidemija korupcije", ustvrdio je Kregar i uz ostalo predložio da se iz nadzornih i upravnih vijeća maknu politički predstavnici.

Premijer Sanader odgovorio mu je kako je i on isprva bio sklon takvoj ideji te da ju je predložio Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji su kao alternativu predlagali menadžere. No, dodao je, to nije prihvatljivo jer je pitanje čije će interese oni braniti. Nađite rješenje i provest ćemo ga, rekao je Sanader.

U HAZU su pozdravili ideju o širokoj javnoj raspravi o Nacionalnom programu suzbijanja korupcije.



Pisane vijesti