Premijer Sanader: JPP bi mogao biti hrvatski "New deal"

Premijer Ivo Sanader predstavio je danas Saboru Vladin prijedlog smjernica za primjenu ugovornih oblika javno-privatnog partnerstva (JPP), ističući da bi ono moglo postati hrvatski "new deal", u kojem bi gradovi i općine u idućih sedam godina dobili potrebne bolnice, škole, športske dvorane, domove umirovljenika i druge ustanove od javnog interesa.

ZAGREB, 7. srpnja (Hina) - Premijer Ivo Sanader predstavio je danas Saboru Vladin prijedlog smjernica za primjenu ugovornih oblika javno-privatnog partnerstva (JPP), ističući da bi ono moglo postati hrvatski "new deal", u kojem bi gradovi i općine u idućih sedam godina dobili potrebne bolnice, škole, športske dvorane, domove umirovljenika i druge ustanove od javnog interesa.

Sanader je ocijenio da bi, za izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata klasičnim modelom, Hrvatskoj trebalo 25 godina, a modelom JPP-a to bi se vrijeme, kaže, moglo skratiti na svega sedam godina.

"Cilj je ambiciozan, ali ako svi stanemo iza njega, vrijeme u kojem ćemo izgraditi sve što treba našim gradovima i općinama možemo skratiti četiri ili pet puta", rekao je Sanader, naglašavajući da je prijedlog smjernica dobio jednoglasnu potporu župana i gradonačelnika županijskih središta, te Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Dilema je, kaže, bilo oko zaduživanja, ali na kraju je dogovoreno da se jedinice lokalne samouprave za projekte JPP-a mogu dugoročno zadužiti do najviše 35 posto prihoda koje su ostvarile godinu ranije.

Iako smjernice predviđaju osnivanje agencije kojoj bi javni partneri dostavljali prijedloge ugovora o JPP-u, Sanader je rekao da je dogovoreno kako se za sada neće osnivati posebna agencija, nego će te poslove raditi odjel u okviru Agencije za poticanje izvoza i ulaganja.



Pisane vijesti