Premijer Sanader: Jugoistočna Europa ne smije biti na marginama europskih procesa

Jugoistočna Europa ne bi smjela biti na marginama europskih procesa jer ima snage i znanja da prevlada povijesne nesporazume i da s drugim europskim zemljama jednakopravno sudjeluje u stvaranju nove Europe, izjavio je u četvrtak u Solunu hrvatski premijer Ivo Sanader.

SOLUN, 4. svibnja 2006. (Hina) - Jugoistočna Europa ne bi smjela biti na marginama europskih procesa jer ima snage i znanja da prevlada povijesne nesporazume i da s drugim europskim zemljama jednakopravno sudjeluje u stvaranju nove Europe, izjavio je u četvrtak u Solunu hrvatski premijer Ivo Sanader.

On je na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) preuzeo od Grčke jednogodišnje predsjedanje tom asocijacijom deset regionalnih zemalja kojoj je cilj jačanje međusobnih odnosa i suradnja na putu euroatlantskih integracija.

Predstavljajući predsjednicima država i vlada desetorice plan hrvatskog predsjedanja Sanader je najavio da će službeni Zagreb nastaviti putem kojeg je zacrtala Grčka, zemlja koja je na čelu SEECP-a bila protekle dvije godine.

To uključuje operativno jačanje organizacije, njezino povezivanje s institucijama EU-a i poticanje ukupne suradnje kako bi se nadrasli povijesni sukobi i uspostavili mir, sigurnost i napredak u JI Europi.

Plan hrvatskog predsjedanja uključuje međusobnu pomoć u pristupanju euroatlantskim integracijama između zemalja članica od kojih su neke punopravne članice EU-a, neke u postupku screeninga ili u statusu kandidatkinja a neke tek otvaraju pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Bruxellesom.

"Mi dijelimo obilježja srednje i JI Europe. Kombiniramo jadransku, egejsku i crnomorsku dimenziju. Povezuju nas velike europske rijeke i nalazimo se na raskrižju kulturne raznolikosti. To su potencijali koje moramo iskoristiti na dobrobit ujedinjene Europe i bolje budućnosti naših građana, istaknuo je hrvatski premijer.

Predanost euroatlantskim integracijama, poštivanje individualnog načela pridruživanja EU i jačanje ukupne suradnje glavne su poruke i zajedničke izjave sa summita u Solunu.

Visoki dužnosnici istaknuli su da napredak svake države prema članstvu u Uniji ovisi o individualnim postignućima u ispunjavanju kopenhaških kriterija kao i uvjeta predviđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju uključujući suradnju s Haškim sudom.

Zauzeli su se za modernizaciju CEFTA-e u smjeru uspostave zone slobodne trgovine u JI Europi, te osudiliterorizam, nasilje i svaki oblik ekstremizma.

Deveti sastanak na vrhu SEECP-a ostat će upamćeni po tome što je na njemu u punopravno članstvo primljena Moldavija pa ta asocijacija odsad okuplja deset članica.

Među konkretnim rezultatima solunskog sastanka je i potpisani Memorandum o uspostavi željezničke mreže visokih performanci u JI Europi koja bi trebala skratiti vrijeme putovanja i podići kvalitetu usluge a posredno promovirati regionalnu i prekograničnu trgovinu i suradnju.

Idući Summit SEECP-a održat će se u Hrvatskoj 2007. godine.



Pisane vijesti