Premijer Sanader: Nadam se da je Beograd shvatio upozorenje Bruxellesa

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Solunu kako se nada da je Srbija i Crna Gora shvatila upozorenje koje joj je Europska unija uputila suspenzijom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju zbog nesuradnje s Haaškim sudom.

SOLUN, 4. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Solunu kako se nada da je Srbija i Crna Gora shvatila upozorenje koje joj je Europska unija uputila suspenzijom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju zbog nesuradnje s Haaškim sudom.

"Nadam se da je Beograd ozbiljno shvatio upozorenje Bruxellesa i da će riješiti taj problem" izjavio je Sanader na marginama summita Procesa suradnje u JI Europi (SEECP).

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn odlučio je u srijedu otkazati slijedeći krug pregovora o SSP-u nakon što je primio izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte koja je suradnju Beograda s Haškim sudom ocijenila negativnom.

Glavni razlog takvoj ocjeni je činjenica da SCG do kraja travnja nije uhitila haškog bjegunca bivšeg zapovjednika vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

To je, među ostalim, bila jedna od tema summita šefova država i vlada članica SEECP-a na kojem je Hrvatska preuzela jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom organizacijom.

Predsjednik Hrvatske vlade smatra da je to velika šansa da se Hrvatska dokaže kao odgovoran partner EU-u jer se upravo u idućih godinu dana očekuje rješenje nekoliko ključnih problema u regiji - referendum o neovisnosti Crne Gore, pregovori o konačnom statusu Kosova i ustavne promjene u BiH.

Sanader je istaknuo da će službeni Zagreb nastojati sve ono što se događa u SEECP-u uskladiti s politikom EU-a prema tom prostoru kojemu je zajednički strateški cilj ulazak u EU i NATO.

Izrazio je spremnost Zagreba da pomogne članicama SEECP-a koje zaostaju u pristupu Uniji kroz što se, rekao je Sanader, nazire liderska uloga Hrvatske u JI Europi.



Pisane vijesti