Summit u Solunu: Hrvatska preuzima predsjedanje SEECP-om

Hrvatska će u četvrtak u Solunu preuzeti predsjedanje procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalnom organizacijom usmjerenom na jačanje odnosa između zemalja tog dijela Europe i njihovu suradnju na putu u euroatlantske integracije.

SOLUN, 4. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska će u četvrtak u Solunu preuzeti predsjedanje procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalnom organizacijom usmjerenom na jačanje odnosa između zemalja tog dijela Europe i njihovu suradnju na putu u euroatlantske integracije.

Na summitu SEECP-a u Solunu, grčkom gradu na obali Egejskog mora, sastali su se šefovi država ili vlada devet zemalja članica - Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke, Makedonije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore i Albanije, te novoprimljene članice Moldavije.

Premijer Ivo Sanader preuzet će jednogodišnje predsjedanje SEECP-om od grčkog kolege Kostasa Karamanlisa koji je u protekle dvije godine bio na čelu te asocijacije osnovane 1996. godine.

Očekuje se da će summit završiti usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj će visoki državnici izraziti predanost euroatlantskim integracijama i međusobnoj suradnji s ciljem uspostave trajne stabilnosti i napretka u jugoistočnoj Europi.

Konkretni poticaj prometnom povezivanju zemalja regije trebao bi biti memorandum o uspostavi željezničke mreže visokih permformansi u jugoistočnoj Europi čije je potpisivanje također najavljeno.

U srijedu, dan uoči sastanka na vrhu, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović upoznala je kolege s planom hrvatskog predsjedanja. Najavila je da će se službeni Zagreb zauzeti za jačanje glasa SEECP-a u institucijama EU-a, njegovo institucionalno jačanje i međusobnu potporu zemalja članica na putu u europske integracije, na načelu individualnog pristupa.



Pisane vijesti