Premijer Sanader na summitu EPP-a u Meiseu

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u četvrtak na summit Europske pučke stranke (EPP) u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa.

MEISE, Belgija, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u četvrtak na summit Europske pučke stranke (EPP) u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa.

Europski demokršćani i konzervativci, kao i druge stranačke frakcije u Europskom parlamentu, tradicionalno se sastaju prije svakog summita Europske unije. Njihov će današnji sastanak biti posvećen temama summita koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu, prije svega Financijskoj perspektivi, dugoročnom proračunu Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013.

Britansko predsjedništvo u srijedu je, pred sam summit, iznijelo novi prijedlog proračuna, koji kao ni onaj od 5. prosinca nije dobro dočekan i ishod summita EU-a posve je neizvjestan. U slučaju da summit doista bude neuspješan, Europskoj uniji prijeti još dublja kriza i financijska paraliza, koju bi najviše osjetile nove zemlje članice.

Europska pučka stranka (EPP) krovna je organizacija europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka i najjača frakcija u Europskom parlamentu.

Na prošlim izborima 2004. osvojila je 37 posto zastupničkih mjesta u EP-u, odnosno 268 mandata od ukupno 732.

Na sastanku sudjeluje 14 premijera, od kojih je 11 iz zemalja članica EU-a u kojima su na vlasti demokršćanske ili narodnjačke stranke, ministri vanjskih poslova i stranački čelnici. Nazočit će mu i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, također iz redova EPP-a, a prvi put kao njemačka kancelarka sudjeluje i Angela Merkel.

Na summitu EPP-a sudjeluju i srbijanski premijer Vojislav Koštunica te predsjedavajući predsjedništva BiH Ivo Miro Jović.

Izražavajući zadovoljstvo velikim brojem sudionika summita, predsjednik EPP-a Wilfried Martens u najavi sastanka izjavio je: "Nalazimo se u odlučujućem trenutku za budućnost EU. Kao najveća europska politička stranka želimo pronaći put naprijed."

Europska pučka stranka otvoreno podržava nastojanja Hrvatske da se priključi Europskoj uniji i njezini čelnici imali su važnu ulogu u donošenju odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom 3. listopada.



Pisane vijesti