Premijer Sanader nastavio posjet Europskom Parlamentu

Hrvatska ne želi da se Europa dijeli oko nje, već želi da suglasjem svih 25 članica EU-a i političkih frakcija u EP-u dobije potporu za početak pregovora o punopravnom članstvu u Uniji, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu u Strasbourgu.

STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska ne želi da se Europa dijeli oko nje, već želi da suglasjem svih 25 članica EU-a i političkih frakcija u EP-u dobije potporu za početak pregovora o punopravnom članstvu u Uniji, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu u Strasbourgu.

U izjavi za hrvatske novinare drugog dana posjeta Europskom parlamentu nakon sastanaka s Martinom Schultzom - čelnikom europskih socijaldemokrata, druge najjače parlamentarne frakcije u EP-u - i Hannesom Swobodom, pripadnikom iste frakcije i izvjestiteljem EP-a za Hrvatsku, Sanader je rekao kako je u svim dosadašnjim susretima naišao na punu potporu hrvatskim težnjama, s tim što su svi sugovornici istaknuli važnost predstojećeg izviješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i Radne skupine.

"Hrvatska je iznad stranačkih podjela i u Hrvatskom saboru, ali i u EP-u, i važno nam je u ovom trenutku da se eurozastupnici ne dijele po pitanju Hrvatske", rekao je Sanader, uz napomenu kako je njegova odluka da razgovara sa svim parlamentarnim frakcijama pozdravljena u najvišoj europskoj zakonodavnoj instituciji.

Hrvatski premijer ocijenio je važnim svoj dolazak u Strasbourg i upoznavanje iz prve ruke zastupnika različitih europskih političkih opcija sa stanjem u Hrvatskoj.

Premijer je novinare izvijestio kako je Schultza pozvao u Hrvatsku, što je on prihvatio, a za petak je najavio i dolazak u Zagreb Hannesa Swobode.

Predsjednik Vlade RH odbacio je špekulacije koje su se u nekim medijima pojavile u vezi s mogućnosti trgovine unutar Unije glede početka pregovora s Turskom odnosno Hrvatskom.

"Svaku se zemlju ocjenjuje prema individualnim postignućima i siguran sam da će lideri zemalja članica znati ocijeniti što je hrvatska Vlada postigla u ispunjavanju Akcijskog plana kao zadnjeg preduvjeta za početak pregovora", kazao je Sanader.

Prije odlaska za Zagreb predsjednik hrvatske Vlade tijekom poslijepodneva će se sastati s povjerenikom EU-a za proširenje Ollijem Rehnom, predsjednikom frakcije Zelenih u EU-u Danielom Cohn-Benditom i glavnim tajnikom VE-a Terryjem Davisom.



Pisane vijesti