Premijer Sanader o prodaji zemljišta na Mljetu, izdvajanju za zdravstvo, novim umirovljenicima

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako očekuje da Državno odvjetništvo i druge nadležne institucije što prije okončaju istragu oko navodne nezakonite prodaje državnog zemljišta na Mljetu, te, utvrdi li se istinitost tih optužbi, kazneno goni odgovorne.

ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako očekuje da Državno odvjetništvo i druge nadležne
institucije što prije okončaju istragu oko navodne nezakonite prodaje državnog zemljišta na Mljetu, te, utvrdi li se istinitost tih optužbi, kazneno goni odgovorne.


"Očekujem da nadležne institucije istragu provedu što brže i da se Mljetu vrati ono što je hrvatsko", rekao je Sanader, odgovarajući HDZ-ovcu Frani Matušiću u Hrvatskom saboru.

Matušića je zanimao stav Vlade o, kako je kazao, nezakonitoj prodaji preko milijun četvornih metara državnog zemljišta na Mljetu, za koju odgovornim drži SDP-ovog načelnika općine Mljet.

Sanader je naglasio da Hrvatska, posebno u fazi približavanja EU, mora zaštititi svoje nacionalno bogatstvo u koje spadaju otoci, te da, bez obzira na političke opcije, treba spriječiti svakoga tko želi prodati državno zemljište.

Napomenuo je da su u tom cilju i doneseni propisi kojima se štite otoci od prodaje, na način da država ima pravo prvokupa.

Na pitanje Nikole Ivaniša (PGS) ima li Vlada pripremljene mjere za nužno povećanje izdvajanja za zdravstvo, koje se bez većih financijskih injekcija, smatra, neće oporaviti, Sanader je odgovorio da je iz proračuna ove godine izdvojeno više novca za zdravstvenu zaštitu.

Dodao je da se iduće godine planira izdvojiti 700 milijuna kuna za zdravstveni sustav te 200 milijuna za skupe lijekove, da je puno novca uloženo u otvaranje kardiokirurških centara u Osijeku i Splitu, za završetak radova na KBC Rijeka.

"Svake godine povećavamo koliko možemo", rekao je premijer.

Izvijestio je i da Vlada ozbiljno radi na rješenju za usklađivanje mirovina između tzv. starih i novih umirovljenika, a na upit HSS-ovca
Miroslava Čačije zašto se taj problem ne počne rješavati već danas, odgovorio mu je da ne zna o čemu govori.


Poslije mu se ispričao na, kako je rekao, pretjeranoj reakciji, te poručio da će Vlada, kako je znala osigurati povrat umirovljeničkog duga, znati iduće godine provesti novu mirovinsku reformu te riješiti disproporcije između mirovina onih koji su u mirovinu otišli prije i poslije 1999.

U tom je smislu i formirana radna skupina koja radi na iznalaženju rješenja, rekao je premijer te pozvao HSS-ovce i sve druge da se uključe u rad te skupine.

"Ako je jedna Vlada učinila nešto za hrvatske umirovljenike onda je to ova Vlada. Učinili smo za stare (umirovljenike), učinit ćemo i za nove", poručio je premijer Ivo Sanader.



Pisane vijesti