Premijer Sanader obišao Teslinu rodnu kuću u Smiljanu

Nakon posjeta Gospiću premijer Ivo Sanader obišao je rodnu kuću znanstvenika Nikole Tesle u Smiljanu, koja će kao i drugi sadržaji biti obnovljena do 10. srpnja 2006.

SMILJAN, 22. studenoga 2005. (Hina) - Nakon posjeta Gospiću premijer Ivo Sanader obišao je rodnu kuću znanstvenika Nikole Tesle u Smiljanu, koja će kao i drugi sadržaji biti obnovljena do 10. srpnja 2006.

"Kao što je poznato, Hrvatski je sabor na Vladin prijedlog odlučio da 2006. bude Godina Nikole Tesle. Osnovat će se i Nacionalni odbor, na čelu kojega će, po našem prijedlogu, biti predsjednici države, Sabora i Vlade. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle u njegovu rodnom kraju uredit će se rodna kuća, mjesna crkva i znanstveni park. U te će projekte, osim lokalne zajednice, biti uključeno više državnih ustanova, a pokrovitelj svih aktivnosti je Hrvatski sabor", rekao je Sanader, koji je zatim posjetio i rodnu kuću Ante Starčevića u Velikom Žitniku.

Premijer je istaknuo da je Ante Starčević jedan od najvećih hrvatskih sinova, koji je "svojim promišljanjima budućnosti Hrvatske bio istinski borac za njezinu samostalnost, zbog čega mu moramo odati primjerenu počast".

"Kad smo stvarali Hrvatsku demokratsku zajednicu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, kao predsjednik HDZ-a moram istaknuti da je u HDZ-u bilo starčevićanstva. Zato Otac Domovine zaslužuje trajnu počast", kazao je premijer.

Komentirajući uređenje Memorijalnog područja u Smiljanu, ministar kulture Božo Biškupić rekao je da se taj program radi već više od godinu dana.

"Posao je uspješno obavljen i nacrti obnove proslijeđeni su gradu Gospiću i muzejima, koji će provoditi projekt. U Teslinoj kući prikazat će se dio njegove građe, a dogovorili smo se i o uređenju cijeloga kompleksa s mjesnom crkvom te u dogovoru s veleposlanikom Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj uzet ćemo otisak Kršinićeva spomenika Nikoli Tesli koji se nalazi u Beogradu te ga postaviti u Smiljanu", izjavio je ministar Biškupić.



Pisane vijesti