Premijer Sanader: Ocjene glasnogovornice EK "jednostrane i neprihvatljive"

Ocjene glasnogovornice Europske komisije su "izrazito jednostrane i neprihvatljive", izjavio je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare održanoj povodom aktualnih događaja u hrvatsko-talijanskim odnosima.

ZAGREB, 15. veljače 2007. (Hina) - Ocjene glasnogovornice Europske komisije su "izrazito jednostrane i neprihvatljive", izjavio je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare održanoj povodom aktualnih događaja u hrvatsko-talijanskim odnosima.

"Te ocjene, koje je jučer iznjela glasnogovornica Europske komisije, izrazito su jednostrane i neprihvatljive u tom smislu. Pretpostavljam da glasnogovornica EK-a nije bila upoznata sa svim činjenicama koje su ovdje meritum stvari... i zbog toga će MVPEI tijekom dana uputiti punu informaciju Europskoj komisiji", istaknuo je Sanader.

Glasnogovornica EK nazvala je u srijedu "neprimjerenima" riječi kojima je hrvatski predsjednik Stipe Mesić reagirao na izjave talijanskoga kolege Giorgia Napolitana o talijanskim žrtvama s kraja Drugog svjetskog rata, dok Napolitanove riječi nije htjela komentirati.

Ured predsjednika RH je takvu izjavu glasnogovornice EK ocijenio u srijedu poslijepodne "jednostranom i nekorektnom".

Napolitano je odgovornost za žrtve fojbi pripisao "slavenskoj krvoločnoj mržnji" i "aneksionističkim težnjama", a Mesić mu odgovorio da se radi o "natruhama otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

Vlada RH dosad je reagirala na ovu polemičku situaciju s dva priopćenja tražeći, u skladu sa svojim obvezama i ovlastima, kao i u koordinaciji s predsjednikom Republike, izlaz iz nje diplomatskim putem, naglasio je Sanader. Najavio je nastavak dijaloga Zagreba i Rima koji je dosad bio prijateljski i dobrosusjedski.

Govoreći o hrvatskom stajalištu o povijesnim događajima, Sanader je naglasio da ono počiva na objektivnim činjenicama i RH se višekratno o tome očitovala osuđujući sve zločine.

"I upravo zato nismo mogli propustiti jasno reći da su neprihvatljive ocjene o slavenskom aneksionističkom planu, o etničkom čišćenju, o barbarstvu i tako dalje", istaknuo je premijer.

Ponovio je svoje stajalište da nova Europa mora počivati na ravnopravnosti svih članica i uvažavanju istine. "Projekt ujedinjene Europe ima tek onda šansu ako zaista počiva na ravnopravnosti i ako se ne budu ponovno nakon hladnoga rata uvodile crte podjele ili kategorije", rekao je Sanader.

Razgovor o zločinima koji su počinjeni treba biti temeljen na činjenicima i vođen na način koji će otvoriti put u budućnost, a ne vraćati nas stalno iznova u prošlost, dodao je Sanader.

"Hrvatska je umorna od prošlosti, a vjerojatno i Italija i Europa. Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali ne možemo dopustiti da nas teme iz prošlosti koče na našem putu prema budućnosti. Prema tome, sve zločine iz tog razdoblja povijesti, dakle prije Drugog svjetskog rata, za vrijeme i poslije, treba osuditi ali i razjasniti da prestanu biti povod sporadičnih polemika i neželjene politizacije", istaknuo je Sanader.

S tim u svezi Vlada je u dogovoru s predsjednikom Republike predložila prije nekoliko dana da zajednička povijesna hrvatsko-talijanska komisija raspravi te teme i ako je potrebno u svoj rad uključi i druge stručnjake, primjerice forenzičare koji bi istražili tko se nalazi u fojbama i drugdje.

"Istina je potrebna svima nama, na istinu imaju pravo sve žrtve i njihove obitelji i istina nam je svima u interesu. Kada je riječ o hrvatskoj strani i predsjednik Republike i ja osobno zauzimamo se da se istraže svi zločini, a to je danas moguće na temelju forenzičnih dostignuća", rekao je Sanader.

Jedna od pouka ove situacije jest da je važno riješiti preostala otvorena pitanja kako se ovakve situacije ne bi ponovile, rekao je Sanader, a jedno od tih pitanja je i hrvatski dug od oko 35 milijuna dolara prema optantima. Još je jednom ponovio da je RH spremna platiti taj svoj dug te da će to biti uskoro riješeno s talijanskom stranom.

Također je ponovio je da je svaka revizija Rimskih i Osimskih sporazuma isključena te da se ugovori moraju poštovati.



Pisane vijesti