Premijer Sanader otkrio poprsje Marka Marulića, promovirao Dzurindinu knjigu

Hrvatski premijer Ivo Sanader svečano je u srijedu otkrio poprsje Marka Marulića u Hrvatskom kulturnom centru u Devinskom Novom Selu, sjedištu slovačkih Hrvata, gdje je održana i promocija hrvatskog izdanja autobiografije slovačkog premijera Mikulaša Dzurinde.

DEVINSKO NOVO SELO, 24. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader svečano je u srijedu otkrio poprsje Marka Marulića u Hrvatskom kulturnom centru u Devinskom Novom Selu, sjedištu slovačkih Hrvata, gdje je održana i promocija hrvatskog izdanja autobiografije slovačkog premijera Mikulaša Dzurinde.

Otkrićem poprsja "oca hrvatske književnosti" Marka Marulića, rada hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca, Sanader je završio radni posjet Slovačkoj gdje je u Bratislavi razgovarao sa svojim domaćinom Dzurindom te predsjednikom države Ivanom Gašparovičem.

Sveučilišni profesor Mirko Tomasović kazao je u govoru prigodom otkrivanja biste Marka Marulića da je čakavski jezik kojim je pisana Marulićeva "Judita" arhajski književni idiom koji se još u nekim elementima očuvao u govoru slovačkih hrvata.

"Europa ne bi imala šanse ako se ne bi temeljila na raznolikosti .. na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta" jer to je "temelj uspjeha", kazao je Sanader na svečanosti upriličenoj u Hrvatskom kulturnom centru čiju su izgradnju financirale Hrvatska i Slovačka za oko 3 tisuće slovačkih hrvata.

Europska budućnost će o mnogome ovisiti i o tome kako će nove zemlje pridonositi projektu europskog ujedinjenja, kako Europa više nikada ne bi bila kontinent sukoba, kazao je Sanader. Parafrazirajući poljskog književnika Czeslawa Milosza, Sanader je kazao da je "stara Europa" umorna, ali će nova (nove članice EU) ubrizgati svježu krv kako bi je pokrenule.

Sanader je napisao predgovor autobiografiji slovačkog premijera Dzurinde koji je u dva mandata, od 1998. do 2006. godine (izbori će se održati u lipnju 2006.), međunarodno izoliranu zemlju uspio ukrcati u vlak europskog proširenja 2004.

Autobiografija "Gdje ima volje, ima i puta" životni je i politički credo slovačkog premijera koji je i trkač maratonac, "a izazovi na duge staze iziskuju moral, čast i unutarnju hrabrost", rekao je Sanader.

Slovački put do Europske unije Dzurinda je sažeo rečenicama da je utrka na duge staze u prošlosti bila uvesti nekad socijalističku Slovačku u Europsku uniju i posjesti je za isti stol s njemačkom, Velikom Britanijom, Fracuskom. "Danas je utrka dostići one koji su najbolji", rekao je Dzurinda.

"Poput trkača na duge staze i on (Dzurinda) vidi daleko", zapisao je Sanader na koricama hrvatskog prijevoda Dzurindine knjige.



Pisane vijesti