Premijer Sanader otvorio hotel Hilton Imperial Dubrovnik

Premijer Ivo Sanader svečano je danas otvorio prvi hrvatski hotel u Hilton lancu, Hilton Imperial Dubrovnik, u čiju su obnovu i uređenje na razinu pet zvjezdica suvlasnici - Atlantska plovidba, Hilton International i Strabag - uložili 28 milijuna eura.

DUBROVNIK, 1. srpnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader svečano je danas otvorio prvi hrvatski hotel u Hilton lancu, Hilton Imperial Dubrovnik, u čiju su obnovu i uređenje na razinu pet zvjezdica suvlasnici - Atlantska plovidba, Hilton International i Strabag - uložili 28 milijuna eura.

Hotel je za goste otvoren prije dva mjeseca od kada je, po riječima direktora Jana Wijnena, gotovo 80 posto popunjen, što je odlično. S obzirom da je u sustavu Hilton uobičajena praksa da se hotel prvo
otvori za goste i uhoda u poslovanju a onda svečano otvori, danas je u Dubrovniku održana svečana ceremonija otvaranja kojoj je bilo nazočno 300-ak uzvanika.


Premijer Sanader je ocijenio da je otvaranje hotela Hilton još jedan doprinos jačanju Dubrovnika kao najpoznatijeg hrvatska branda. Investitorima je čestitao na obnovi jednog od najstarijih dubrovačkih hotela, dok je Atlantskoj plovidbi posebno čestitao 50. obljetnicu rada na svjetskim tržištima.

Podsjetio je i na nedavno otvorenu autocestu Zagreb-Split, kazavši da će već ove godine gradnja biti nastavljena prema Pločama, što će Dubrovnik učiniti još dostupnijim. Za koji tjedan položit će se, najavio je, temelj i za most kopno-Pelješac što će sve, dodao je, učvrstiti ne samo turizam nego i Hrvatsku na međunarodnom tržištu.

Predsjednik uprave Atlantske plovidbe Ante Jerković se nada da će hotel Hilton Imperial, osim poboljšanja kvalitete turističke ponude, Dubrovniku donijeti i produženju sezone.

Predsjednik Hiltona International za Europu i Afriku Wolfgang Neumann nimalo ne sumnja u uspješan rad hotela koji se, kako je kazao, nalazi u najljepšem gradu na svijetu. Uz zahvalnost gradu što su ih primili, naznačio je da je lanac Hilton zainteresiran za još četiri do šest hotela u Hrvatskoj. Među njima je i splitski hotel Marjan s čijim su vlasnikom tvrkom Neva Kerum pregovori već počeli, kazao je.

Hotelski lanac Hilton u svijetu posluje u više od 75 zemalja, u vlasništvu ima više od 500 hotela koje godišnje posjeti više od 11 milijuna gostiju i koji ostvare 30-ak milijuna noćenja.

Dubrovački Hilton jedan je od najmanjih hotela u tom svjetskom lancu, ima 147 smještajnih jedinica, tri restorana, nekoliko konferencijskih dvorana, jedini u Hrvatskoj ima lift za automobile te brojne druge sadržaje usklađend sa standardima Hiltona. Zapošljava 130 djelatnika većinom s dubrovačkog područja.

U vlasničkoj strukturi hotela Hilton Imperial Dubrovnik dominira Atlantska plovidba sa 67,7 posto dioničkog udjela, Hilton ima 17 posto dionica a austrijska građevinska tvrtka Strabag 13,8 posto.



Pisane vijesti