Premijer Sanader otvorio poslovnu zgradu tvrtke Geofoto

Novu poslovnu zgradu tvrtke Geofoto, specijalizirane za snimanje geografskih fotokarata iz zraka, otvorio je večeras u Buzinu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Novu poslovnu zgradu tvrtke Geofoto, specijalizirane za snimanje geografskih fotokarata iz zraka, otvorio je večeras u Buzinu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

"Svjedočimo o uspješnoj hrvatskoj priči, tvrtki koja je postala regionalni igrač i koja može do 2010. postati najveća takve vrste u Europi", rekao je Sanader na svečanosti.

Osvrnuvši se na Vladine projekte digitalizacije zemljišnih knjiga i uvođenje E-katastra, naveo je da digitalizirane zemljišne knjige postoje već na 92 suda te da je u okviru projekta elektronskog katastra dosad obrađeno 16,5 milijuna parcela.

"Ostvarili smo sjajne rezultate, iako imamo problema i poteškoća, ali Hrvatska ima sjajne i kreativne ljude i treba im dati šansu", kazao je Sanader na svečanosti kojoj su bili nazočni i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ministar kulture Božo Biškupić, ministar obrane Berislav Rončević, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac i drugi uzvanici.

Ravnatelj Geodetske uprave Željko Bačić je kazao da je tvrtka Geofoto primjer uspješnog modela javno-privatnog partnerstva. Kazao je da je zadaća Uprave izrada digitalnog katastra, što je temelj gospodarskog razvitka i da je stoga trenutno Hrvatska najveće geokatastarsko radilište u Europi.

Vlasnik i direktor tvrtke Geofoto Zvonko Biljecki rekao je da namjeravaju postati vodećom tvrtkom na tržištu Europske unije do 2010. te istaknuo da je to moguće samo uz obrazovane i motivirane djelatnike koji su u stanju izvoziti znanje.

Najavio da će zaklada Geofoto u idućoj godini s 300 tisuća kuna stipendirati 10 studenata i pet srednjoškolaca te financirati istraživačke radove iz geodezije.

Ministar znanosti Primorac je zahvalio tvrtki Geofoto na izdvajanju za znanost i istaknuo kako je tvrtka Geofoto primjer širenja "know how".



Pisane vijesti