Premijer Sanader otvorio spomen park Hrvatima

Hrvatska izvlači pouku iz povijesti i sudjeluje u izgradnji nove Europe, kazao je u nedjelju u francuskom mjestu Villefrancheu hrvatski premijer Ivo Sanader otvarajući zajedno s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste Blazyjem spomen park posvećen vojnicima iz Hrvatske i BiH koji su se 1943. godine pobunili protiv nacista.

VILLEFRANCHE DE ROUERGUE, 17. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska izvlači pouku iz povijesti i sudjeluje u izgradnji nove Europe, kazao je u nedjelju u francuskom mjestu Villefrancheu hrvatski premijer Ivo Sanader otvarajući zajedno s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste Blazyjem spomen park posvećen vojnicima iz Hrvatske i BiH koji su se 1943. godine pobunili protiv nacista.

"Otvaranje ovog spomen parka svjedoči najprije o našem zajedništvu, znači da smo svi u Europi odlučni ne zaboraviti prošlost nego učiti iz nje", izjavio je Sanader. "To znači da zajedno gradimo novu Europu - Europu mira, prosperiteta i zajedništva svih njeznih naroda", dodao je.

Philippe Douste Blazy je naglasio koliko je važna nazočnost hrvatskog premijera u Villefrancheu jer se radi o trenutku sjećanja, a "ovdje se prisjećamo hrvatske i bosanske djece koja su poginula za slobodu".

"Također, ovo je mjesto budućnosti. Budućnosti u kojoj Hrvatska ima svoje mjesto u novoj Europi koja ne želi nove ratove i destabilizacije", kazao je francuski ministar.

Noću 17. rujna 1943. godine u Villefrancheu de Rouergueu pobunili su se pripadnici 13. pionirskog batauljna 13. SS divizije njemačke vojske te su nekoliko sati kontrolirali grad. Radilo se o vojnicima podrijetlom iz Hrvatske i BiH. Pobuna je ugušena, a stotinjak pobunjenika je ubijeno i deportirano.

Sanader je je istaknuo činjenicu da je to bio prvi slučaj organizirane pobune u njemačkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu.

Taj događaj u francuskoj novijoj povijesti poznat pod nazivom Pobuna Hrvata izazivao je međutim kontroverze u bivšoj Jugoslaviji, rekao je hrvatski premijer. No, u Hrvatskoj je pobuna u Villefranchu postala sastavnim dijelom nacionalne, kulturne i povijesne svijesti, dodao je Sanader. A oni koji su istraživali o čemu se zapravo radilo u Villefrancheu utvrdili su jednu istinu: bratstvo pobunjenika koji su bili katoličke i muslimanske vjeroispovjesti nikada nije bilo dovedeno u pitanje, naglasio je hrvatski premijer.

Izgradnju spomen parka, koji je urađen prema projektu hrvatskog arhitekta Ivana Prtenjaka, a uključuje odljeve kipara Vanje Radauša, financirali su zajednički francuske vlasti i hrvatsko ministarstvo kulture.

"Mi smo ponosni na činjenicu da su Francuska, Hrvatska i BiH zajedno izgradile ovaj spomenik, ali smo posebno ponosni na činjenicu da je hrvatski kipar Vanja Radauš autor ovog spomen parka gdje će dolaziti svi oni koji će se prisjećati hrabrih ljudi koji su se oduprli nacizmu i koji će dolaziti izgraditi novu Europu", istaknuo je Sanader.

Kako su odljevi Vanje Radauša napravljeni za Villefranche još 1952. godine preusmjereni u Pulu po nalogu tadašnje savezne vlade u Beogradu, ta su se dva grada u nedjelju pobratimila.

Otvaranju memorijalnog parka u Villefrancheu, gradu u kojem postoji i Avenija Hrvata, nazočili su i potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić, gradonačelnik Serge Roques te predstavnici udruge hrvatskih veterana, iseljeništva i osbe iz francuskog političkog života



Pisane vijesti