Premijer Sanader otvorio zagorsku Palaču pravde

Premijer Ivo Sanader danas je otvorio Palaču pravde u Zlataru u kojoj su od sada na jednom mjestu sva važnija zagorska pravosudna tijela: Županijski i Općinski sud u Zlataru, zlatarsko Općinsko državno odvjetništvo te Općinski i Prekršajni sud.

ZLATAR, 13. prosinca 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je otvorio Palaču pravde u Zlataru u kojoj su od sada na jednom mjestu sva važnija zagorska pravosudna tijela: Županijski i Općinski sud u Zlataru, zlatarsko Općinsko državno odvjetništvo te Općinski i Prekršajni sud.

"Zgrada je sjajna, ali ona nije važna, već je bitno da građanima stvorimo uvjete da imaju pravo na pošteno i učinkovito suđenje koje će završiti u roku tri godine, a ne trajati deset kao do sada", rekao je premijer, pozvavši zlatarske suce da budu servis svojim građanima.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt istaknula je da je u gradnju pravosudne zgrade u Zlataru uloženo oko 47 milijuna kuna, što je jedinstvena investicija u povijesti hrvatskog pravosuđa.

"Uložena vrijednost u tu zgradu jednaka je izgradnji i uređenju nekoliko zgrada na zagrebačkom Trgu pravde, pa možemo reći da otvaramo svojevrstan Trg pravde u Zlataru", naglasila je Škare-Ožbolt.

U Zlataru su napravljena i dva tehnološka iskoraka, rekla je ministrica. Otvorena je 104. digitalna gruntovnica u državi, a zlatarski je sud treći u Hrvatskoj u kojemu je otvorena elektronička oglasna ploča, pa građani mogu iz svojih domova na internetu pratiti obavijesti o svojem postupku.

Škare-Ožbolt je najavila kako će od kraja iduće godine biti riješeni svi zaostatci u zemljišno-knjižnim predmetima, te četiri petine zaostataka u ovrhama.

Predsjednik Županijskog suda u Zlataru Marko Maloča zahvalio je Vladi, Hrvatskom saboru i Ministarstvu pravosuđa što su im omogućili da napokon rade u primjerenim uvjetima, jer su do sada bili u raštrkanim prostorima, od kojih ni jedan nije bio u državnom vlasništvu.



Pisane vijesti