Premijer Sanader: Petrokemijin dug prema državi pretvorit će se u vlasnički udio

Za današnjeg posjeta premijera Ive Sanadera kutinskoj Petrokemiji dogovoreno je se Petrokemijin dug državi od 228 milijuna kuna pretvori u vlasnički udio kako bi se očistila njezina bilanca i povećala konkurentnost na tržištu.

KUTINA, 7. veljače 2006. (Hina) - Za današnjeg posjeta premijera Ive Sanadera kutinskoj Petrokemiji dogovoreno je se Petrokemijin dug državi od 228 milijuna kuna pretvori u vlasnički udio kako bi se očistila njezina bilanca i povećala konkurentnost na tržištu.

Time će država vlasnički udio u Petrokemiji povećati sa 51 na šezdesetak posto. To je potpora koju ćemo formalizirati na sjednici Vlade, rekao je Sanader.

Najavio je da će se uskoro, ovisno o meteorološkim prilikama nastaviti puna proizvodnja u Petrokemiji koja je trenutno u hladnom pogonu.

Govoreći o energentskim prilikama u Hrvatskoj i svijetu Sanader je naglasio kako energetska neovisnost treba imati prioritet u odnosu na očuvanje okoliša. U tom smislu najavio je izgradnju terminala za ukapljeni plin najvjerojatnije na otoku Krku, te pozvao čelnike i građane Primorsko-goranske županije da podrže tu inicijativu.

Također je rekao da će biti razmotreni i dobavni pravci preko Mađarske i Rumunjske naglasivši da ne možemo biti taocem političkih prilika u zemljama koje Hrvatsku opskrbljuju plinom.

Premijer Sanader je s ministrom financija Ivanom Šukerom i ministrom gospodarstva rada i poduzetništva Brankom Vukelićem posjetio i kutinsku Elektronsku industriju Selk. U njoj se proizvode piezzo elementi za dizel motore, elektronske keramičke komponente, dijelovi za mobitele, a proizvodnja je namijenjena izvozu. Zapošljava 1770 radnika i ostvaruje mjesečni prihod od 2 milijuna eura.

Naš dolazak potpora je toj uspješnoj priči koju želimo da se i dalje uspješno razvija, rekao je Sanader te dodao da će Vlada otvaranje novih radnih mjesta u toj tvrtci poduprijeti s 22 milijuna kuna. U RH želimo green field investicije dosta nam je banaka i trgovina, no dobrodošao je svatko tko želi u Hrvatskoj otvarati nova radna mjesta, rekao je Sanader.

Iznio je podatak da je u 2005. vrijednost investicija procijenjena na pet milijardi kuna od kojih su 55 posto green field, a 81 posto joint venture.



Pisane vijesti