Premijer Sanader pozvao na građansku hrabrost u otkrivanju mita i korupcije

Premijer Ivo Sanader pozvao je danas građane na daljnju građansku hrabrost u otkrivanju mita i korupcije i poručio im da će ih institucije države u tome zaštititi.

ZAGREB, 14. rujna (Hina) - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas građane na daljnju građansku hrabrost u otkrivanju mita i korupcije i poručio im da će ih institucije države u tome zaštititi.

Premijer Sanader taj je poziv uputio sa sjednice Vlade koja je danas provedbu istraživanja o stvarnom stanju korupcije u Hrvatskoj povjerila USKOK-u, u suradnji sa Zagrebačkim pravnim fakultetom.

U drugo saborsko čitanje Vlada je uputila izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojima se rok za 'podmlađivanje' kamiona i autobusa produljuje do početka 2012.

Do tog roka svi kamioni i autobusi ne bi smjeli biti stariji od 18, odnosno 10 godina kada je riječ o autobusima za prijevoz djece.

Nakon nedavnog dogovora s predstavnicima židovske zajednice, Vlada je formalizirala odluku o gradnji sinagoge i Židovskog kulturnog centra u Zagrebu, te osnovala radnu skupinu za izgradnju.

Sinagoga i Centar gradit će se u Praškoj ulici, na mjestu gdje je sinagoga bila i ranije, a gradnju do četiri tisuće četvornih metara u jednakim će omjerima financirati Vlada i Grad Zagreb.

S obzirom na očekivani bitno veći urod mandarina i jabuka u ovoj godini, Vlada je odlučila s ukupno 20,2 milijuna kuna sufinancirati njihov otkup i skladištenje.

Otkup mandarina sufinancirat će se s 0,50 kuna po kilogramu, a jabuka prve klase s 0,40 kuna, uz uvjet minimalnih otkupnih cijena od 2,20 kuna po kilogramu i za jabuke i za mandarine.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin najavila je da bi do kraja siječnja 2007. trgovački sudovi u Zagrebu i Splitu te općinski sudovi u Zagrebu i Puli trebali biti uvedeni u jedinstveni informacijski sustav za upravljanje sudskim spisima.

Ti bi sudovi bili prvi u kojima bi se uveo takav sustav koji bi sucima te građanima omogućavao brzo praćenje i analizu sudskih predmeta.



Pisane vijesti