Premijer Sanader pozvao sve u Hrvatskoj i Sloveniji na suzdržanost od provokacija

Premijer Ivo Sanader pozvao je danas hrvatsku i slovensku stranu da se suzdrže od bilo kakvih provokacija, te obje vlade i nadležne institucije da završe posao na izgradnji nasipa na Muri.

ZAGREB, 14. rujna (Hina) - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas hrvatsku i slovensku stranu da se suzdrže od bilo kakvih provokacija, te obje vlade i nadležne institucije da završe posao na izgradnji nasipa na Muri.

"Pozivam obje strane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija, jer su u Sloveniji uskoro lokalni izbori, u Hrvatskoj za godinu dana redovni parlamentarni izbori, pa uvijek postoje razlozi za politikanstvo", kazao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade.

Premijer je pritom poručio da hrvatska Vlada u svakom trenutku zna na koji način odgovoriti i zaštititi nacionalne interese, u europskom duhu suradnje i solidarnosti.

U slučaju nasipa na Muri riječ je, kaže, o zaštiti ljudi od poplave s obje strane granice.

Sanader je naglasio da suradnja Hrvatske i Slovenije oko gradnje nasipa ne prejudicira granicu, podsjetivši da je katastarska granica u velikoj mjeri usklađena, ali ne u cijelosti.

Prije konačnog definiranja granice na Muri "u milimetar ili metar" važno je izgraditi nasip kako bi se stanovništvo s obje strane granice zaštitilo od poplave, rekao je premijer.

Upravo zbog obostranog interesa za zaštitu od poplava te kao doprinos rješavanju graničnog spora na Muri dogovorio se, kaže, sa slovenskim premijerom Janezom Janšom o zajedničkoj gradnji nasipa, sve u cilju zaštite od poplave.

Sanader je ponovio da su Hrvatska i Slovenija prijateljske i dobrosusjedske države, da su to bile i u SFRJ, a da će to biti i u ujedinjenoj Europi, ali i poručio da se prijateljstvo neće kupovati teritorijem.

Podsjetio je pritom da je povlačenje točne granične crte, poput one u Savudrijskoj vali, problem naslijeđen iz bivše SFRJ.

Ako se u bilateralnim odnosima ne mogu riješiti sporovi, nismo ni prvi ni zadnji koji će se obratiti međunarodnim arbitražnim tijelima, rekao je Sanader.



Pisane vijesti