Predsjednik Vlade: Iduće godine besplatni udžbenici

Od iduće školske godine 2007./2008. svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su obuhvaćeni obveznim obrazovanjem dobit će besplatne udžbenike, a počet će i primjena niza drugih mjera za potporu obiteljima u podizanju djece, najavio je danas premijer Ivo Sanader predstavljajući prijedlog Nacionalne populacijske politike (NPP).

PREMIJER SANADER: IDUĆE GODINE BESPLATNI UDŽBENICI

ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - Od iduće školske godine 2007./2008. svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su obuhvaćeni obveznim obrazovanjem dobit će besplatne udžbenike, a počet će i primjena niza drugih mjera za potporu obiteljima u podizanju djece, najavio je danas premijer Ivo Sanader predstavljajući prijedlog Nacionalne populacijske politike (NPP).

Besplatne udžbenike će uz osnovce dobiti učenici prvih razreda srednje škole za koje je od iduće školske godine srednjoškolsko obrazovanje obvezno.

"Ta mjera, kao i ostale mjere NPP-a, nisu za jednokratnu upotrebu i nemaju veze s izborima, sve su u skladu s financijskim mogućnostima države i njih bi se trebala držati svaka iduća Vlada, jer budućnosti zemlje nema bez djece", rekao je Sanader odgovarajući na novinarski upit hoće li podjela besplatnih udžbenika trajati samo jednu godinu, kao što se već ranije dogodilo.

Među mjerama koje je Vladin savjet za populacijsku politiku pripremimo s ciljem zaustavljanja negativnog prirasta stanovništva i potpore obiteljima su i izmjene postojećeg sustava financijskih potpora.

"Od 2007. rodiljne naknade prvi put vežemo za proračunsku osnovicu, koja sada iznosi 3.326 kuna, tako da će najniži iznos naknade biti 50 posto osnovice, što je 1.663 kune", najavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Nakon 12 godina povećat će se i iznos pomoći za opremu novorođenčeta, tako da će od iduće godine umjesto sadašnjih 1.360 kuna iznositi 70 posto proračunske osnovice, što je oko 2.330 kuna.

NPP-om se podiže dohodovni cenzus za dobivanje dječjeg doplatka sa 40 na 50 posto proračunske osnovice, uvode se tri dohodovna razreda umjesto dva, najniži dječji doplatak iznosit će oko 200 kuna, a za svako treće i četvrto dijete uz dječji doplatak se uvodi pronatalitetni dodatak od 500 kuna.

U proračunu za 2007. osigurano je skoro 240 milijuna kuna više za rodiljne naknade nego ove godine, te 200 milijuna kuna više za dječji doplatak. Oko 50.000 djece ostvarit će pravo na dječji doplatak, a 49.000 djece ostvarit će dodatak za treće i četvrto djete, najavila je Kosor.

NPP predviđa brojne druge mjere za potporu obiteljima poput poreznih olakšica, fleksibilnijeg radnog vremena za roditelje, te zdravstvenih i drugih mjera.



Pisane vijesti