Vlada: Na javnu ponudu najmanje 15, najviše 17 posto dionica INE

Država će na javnu ponudu, odnosno na Zagrebačku i Londonsku burzu ponuditi najmanje 15, a najviše 17 posto dionica Ine, a u postupku javne ponude prodat će se i najmanje 20 posto dionica HT-a, odlučila je danas hrvatska Vlada.

ZAGREB, 14. rujna (Hina) - Država će na javnu ponudu, odnosno na Zagrebačku i Londonsku burzu ponuditi najmanje 15, a najviše 17 posto dionica Ine, a u postupku javne ponude prodat će se i najmanje 20 posto dionica HT-a, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Vlada je, naime, donijela odluku o načinu prodaje, cijeni, vremenu i uvjetima prodaje dionica Ine javnom ponudom i posebnim pogodnostima prodaje hrvatskim građanima, te odluku o pokretanju postupka daljnje privatizacije HT-a.

Prema odluci o Ini, na javnu ponudu stavit će se, ovisno o tržišnim prilikama i iskazanom interesu, ne manje od 15, a ne više od 17 posto dionica Ine, odnosno ne manje od 1.500.000, a ne više od 1.700.000 dionica Ine, svaka u nominalnom iznosu 900 kuna.

Cilj nam je da se i hrvatski građani uključe u privatizaciju Ine, kazao je premijer Ivo Sanader.

Hrvatski građani tako su pozvani da stave obvezujuću ponudu da uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost kupe dionica u vrijednosti do 38.000 kuna.

Za te će dionice imati i posebnu pogodnost - na svakih 10 dionica koje tako kupe, te ih zadrže najmanje godinu dana, prenijeti još po jedna dionica Ine, objasnio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Dionice koje ne budu prodane hrvatskim državljanima uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost moći će, bez posebnih pogodnosti i prava prvenstva, kupiti domaće pravne osobe, strani ulagatelji i hrvatski državljani.

Ubrzano se završava prospekt, nakon rješenja Hanfe i istovjetne britanske agencije, i očekujemo javnu ponudu dionica Ine u studenome, kazao je Polančec.

Dionice Ine bit će uvrštene u prvu kotaciju Zagrebačke burze, te GDR-ovi (globala potvrda o deponiranim dionicama, što predstavlja dionicu Ine) na Londonsku burzu.

Prodaja 7 posto dionica Ine pod povoljnijim uvjetima zaposlenicima i bivšim zaposlenicima Ine obavit će se pak najkasnije u roku šest mjeseci od završetka javne ponude.

Vlada je danas osnovala i 13-člano povjerenstvo koje u roku tri mjeseca treba predložiti mjerila, odnosno definirati uvjete, popust, te tko će sve imati pravo na kupnju tih 7 posto dionica.

Raspon od 15 do 17 posto dionica Ine koje će ići u javnu ponudu Polančec objašnjava činjenicom da se ne zna koliko će građani, uz pravo prvenstva, kupovati dionice, te potrebom da se može reagirati na fluktuaciju njihove cijene.

Vlada je danas odlučila da se pripremi izlistavanje najmanje 20 posto dionica HT-a na burzi.

One bi bile uvrštene u prvu kotaciji Zagrebačke burze, paralelno vjerojatno i na još jednoj svjetskoj burzi.

Premijer Ivo Sanader podsjetio je da je država već ranije najavila da će nastavkom privatizacije HT-a osigurati sredstva za povrat duga umirovljenicima.

Potpredsjednik Polančec ističe kako će uvrštenje dionica Ine i HT-a na burzu biti značajan korak za daljnji razvoj tržišta kapitala, za privlačenje institucionalnih stranih ulagača na hrvatsko tržište. Nakon ove dvije dionice hrvatska burza postat će najznačajnije tržište kapitala u regiji, kazao je.

Polančec tvrdi da je većinski vlasnik HT-a, Deutsche Telekom informiran o odluci Vlade, te da nije bilo negativnih reakcija.

Isti je, kaže, slučaj s MOL-om, koji je također pri ulasku u vlasništvo Ine upoznat da će se ići na javnu ponudu kako predviđa i Zakon o privatizaciji Ine. Očekujemo punu kooperativnost MOL-a u provedbi uspješne inicijalne javne ponude, rekao je.



Pisane vijesti