Premijer Sanader: Prerano za inicijative o ukidanju Haškog suda

Hrvatski premijer Ivo Sanader komentirao je u subotu u Zagrebu inicijativu nekih hrvatskih odvjetnika za ukidanje Haškoga suda nakon smrti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, ocijenivši kako je o tome još prerano govoriti.

ZAGREB, 18. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader komentirao je u subotu u Zagrebu inicijativu nekih hrvatskih odvjetnika za ukidanje Haškoga suda nakon smrti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, ocijenivši kako je o tome još prerano govoriti.

Na pitanje novinara postavljeno nakon sastanka s rumunjskim premijerom Calinom Popescu-Tariceanuom, Sanader je odgovorio da odlukom UN-a, koji je i njegov osnivač, Haški sud ima izlaznu strategiju koja predviđa da svi procesi budu završeni do 2008., a njegov rad do 2010. godine.

Također, napomenuo je Sanader, sve zemlje na koje se Sud odnosi pokazale su spremnost i sposobnost da preuzmu procese Haškog suda, što bi, po njegovu mišljenju, također trebalo olakšati provedbu izlazne strategije Suda kakvu su zamislili Ujedinjeni narodi.

"O svemu drugome u ovome trenutku deplasirano je i prerano govoriti", rekao je Sanader.

Pokretanje inicijative za ukidanje Haškog suda u petak je najavila zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić, koja pred Haškim sudom brani generala HVO-a Milivoja Petkovića, a podržalo ju je još nekoliko hrvatskih odvjetnika.

Prema pisanju Jutarnjeg lista od subote, Alaburić smatra kako je smrt bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića aktualizirala pitanje svrhe postojanja Haškog suda te stoga predlaže njegovo ukidanje i prebacivanje postupaka na nacionalne sudove, tako da svaka država preuzme suđenja vlastitim građanima, bez obzira na to gdje je zločin počinjen.



Pisane vijesti