Premijer Sanader sljedeći tjedan s Janšom

SPLIT,17. kolovoza 2007.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Splitu najavio kako će se idućega tjedna sastati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom te da će o tome obavijestiti javnost.

"Mi smo za sada razmijenili stajališta o poznatim neriješenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije i očekujem novi prijedlog koji bi trebao uslijediti idućih dana nakon čega ću pozvati čelnike stranaka na konzultacije prije našeg odgovora na slovenski prijedlog", rekao je premijer.

Komentirajući sastanak čelnika SDP-a Zorana Milanovića i slovenskih socijaldemokrata Boruta Pahora ocijenio da je to dobar sastanak te kako je "dobro da se sastaju predstavnici hrvatske i slovenske oporbe, kako smo to činili i mi kada smo bili u oporbi".

Što se tiče Milanovićeva prijedloga da u graničnom sporu sa Slovencima arbitrira Međunarodni sud pravde u Haagu, kazao je kako to nije ništa novo, već ideja koja postoji kao alternativa ako se ne bi dogovorilo oko dva druga prijedloga - slovenskog da arbitrira OESS i hrvatskog da to riješi Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu.

"Ako se ne prihvati ni jedan od tih dvaju prijedloga, onda je logično rješenje da se ide u Haag", kazao je.

Komentirajući Milanovićevu zamisao o tome da u budućnosti vlada više ne priprema zakone, rekao je da se u parlamentarnoj demokraciji vrlo dobro znaju uloge vlade i Sabora i da nema nikakva razloga da Hrvatska bude pokusni kunić SDP-ova eksperimenta.

"Mislim da u nedostatku valjanih ideja i konkretnih prijedloga za rješenje poteškoća od nezaposlenosti do gospodarstva i jačanja izvoza, izmišljaju kojekakve prijedloge koji nisu dobri za Hrvatsku", ustvrdio je.

Dodao je kako je na isti način odbio i one koji su predlagali prijevremene izbore, jer je smatrao da to nije dobro i da Hrvatska treba održati tradiciju da svake četiri godine ide na izbore, a ne da svaka nova vlast mijenja sve od političkog sustava do Ustava i državnih blagdan i tako dalje. "Smatram da je to jednostavno nedostatak političkih ideja", poručio je.

Sanader je novinarima na upit kazao i kako ne razmišlja o smjeni potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u svjetlu privatizacije KIM-a, niti ministra Ivice Kirina. "Nikakvih smjena nema, nema šanse", zaključio je Sanader.



Pisane vijesti